iPhone 6 и iPhone 6 Plus изстреляха Apple пред Samsung по продажби и пазарен дял за Q4 2014

    Последните два модела на AppleiPhone 6 и iPhone 6 Plus, са “виновниците” за рекордното последно тримесечие на компанията. Колосалното им представяне, не просто подобри всичките им рекорди до момента, то направи нещо много повече…

    Според Gartner, Apple са изместили Samsung от първото място по продажби на смартфони в света, за последното тримесечие на миналата година. Според фирмата за пазарни проучвания, новите iPhone 6 и iPhone 6 Plus, както и два по-стари модела, са помогнали на ябълковата компания, да превземе първото място. Бившите “номер 1” (Samsung) – са продавали дузина различни модели смартфони, обхващащи различни ценови сегменти и пазари.

    Разместването между Apple и Samsung в цифри е толкова невероятно, че няма как да не го забележите. Apple са продали 50 милиона устройства през Q4 на 2013 година и се изстрелват на почти 75 милиона през Q4 на 2014 година. В същото време, тримесечните продажби на смартфони на Samsung, спадат с повече от 10 милиона броя (от 83 милиона за Q4 na 2013 година, до 73 милиона за Q4 на 2014 година).

    “Представянето на Samsung на смартфон пазара се влошава още повече през Q4 на 2014 година, когато са загубили близо 10 процентни пункта от пазарния си дял казва Аншул Гупта от Gartner. Samsung продължават да се борят за контрол над пазарния си дял, който е бил най-висок през Q4 на 2013 година. Тази низходяща традиция показва, че делът на платежоспособните потребители на премиум устройства на Samsung са подложени на сериозен натиск

    Робърт Коза, колега на Гупта, споделя че “При условия, че Apple доминират в премиум смартфон сегмента, а много китайски производители предлагат качествени устройства на по-ниски цени, шансът на Samsung е да създадат солидна екосистема от приложения и услуги, уникални за техните устройства, с които да задържат лоялни потребители за по-дълго време (приблизителен превод).

    Вие как мислите? С изключение разбира се на Note серията на компанията и S-Pen писалката и приложенията за нея, имат ли време Samsung да направят подобно нещо? Споделете в коментарите.