От 15 юни 2017 година, без такси за роуминг в Европа

    Европейската Комисия обяви, че е постигнато споразумение и най-накрая ще се сложи край на таксите за роуминг в Европа, считано от 15 юни 2017 година. Това, на практика означава, че след 2 години, ще можем да пътуваме навсякъде из Европа и плащаме еднакви цени за разговор и мобилен интернет, с тези в България. Споразумението включва Франция, Испания, Германия, Италия, Дания, Швеция, Холандия, Полша, Австралия и много други.

    Новината със сигурност ще зарадва българските потребители, които често пътуват из Европа, защото към момента, цените за разговори и интернет в роуминг са си доста скъпички. Налице е и временно решение, за пътиващите из Европа до 2017 година. От месец април 2016 година, максималните цени в роуминг ще бъдат 0.05 евро за минута разговор, 0.05 евро за 1MB и 0.02 евро за СМС, което на практика е с около 75% по-евтино, спрямо сегашните цени.

    Нещо повече, от 30 април 2016 година, ще влязат в сила и редица нови правила, които ще защитават един отворен, еднакво достъпен интернет. Доставчиците на интернет услуги няма да могат да блокират онлайн съдържание, услуги или приложения.

    Идеята зад всичко това и надеждата на политиците е, че новите правила ще подобрят мобилните услуги в Европа и на свой ред ще насърчат икономическия растеж в региона.

    Източник