Google представиха Android M на Google I/O 2015

    Снощи, на Google I/O конференцията за разработчици, компанията официално обяви следващата версия на операционната си система. Също както и Android Lollipop първоначално беше анонсиран като Android L, така и сега, тя носи името Android M.

    Докато Android Lollipop донесе цялостен редизайн на операционната система, Android M набляга върху подобряване на потребителското изживяване на потребителя, по време на работа. По време на представянето, Google наблегнаха на 6 основни области, които правят Android M по-добър.

    Първата област с подобрения е на тема “права“. Системата за права на Android, в никой случай не е съвършена. Всяко приложение, по принцип иска разрешение за достъп до определени функции или хардуер в смартфона, за да се инсталира. Проблемът до момента бе, че ако някое приложение, Skype например, поиска достъп до микрофона и потребителят не го разреши – приложението просто не се инсталира. Иначе казано, права и разрешения има и сега, но ситуацията е по-скоро “всичко или нищо”.

    Промяната в Android M се състои в това, че разбива правата на отделни категории и всяко приложение търси разрешение да използва функция или хардуер в смартфона, едва когато му е необходимо. Например WhatsApp ще Ви поиска разрешение да използва микрофона, едва когато се опитате да направите обаждане. Иначе казано, в Android M ще можете да давате права на приложенията за достъп до някои функции и екстри, а за други не. Всъщност, тези които ползват iOS (iPhone) – те прекрасно знаят за какво става въпрос – там може да се решава кое приложение, какви права да има.

    Новата система за права в Android M е достъпна само за приложения, които са направени за него и с новия Android SDK. Това означава, че няма да можете да решавате кое приложение, какви права да има – не и преди разработчиците да се “пипнат приложенията с новия SDK”.

    Втора област на подобрение в Android M, е поведението на уеб изгледа в приложенията. Функцията се нарича Chrome Custom Tabs и позволява на приложенията да имат Chrome браузър, работещ върху тяхното приложение в случай, че потребителят кликне върху връзка (линк). Бонусите в случая са, че използвайки Chrome, потребителите ще се възползват от автоматично попълване на данни, пароли, ще използват кеша и други. Може не на всеки да му звучи като “голямата работа”, но определено е така и най-малкото ще улесни вписването при всяко приложение със Facebook логин например.

    Трета промяна или подобрение има при поведението на Android M с уеб линковете. Много от уеб сайтовете вече имат нейтив приложения и натискането на линк в тях, ще доведе до въпрос с какво да се отвори той – през браузъра на смартфона или с друго приложение, което може да се справи с въпросния линк. В Android M, разработчиците ще могат да проверяват дали връзките са предназначени и могат да бъдат отваряни с тяхното приложение (проверка на сървъра).

    Следващите две големи промени в Android M са свързани с Android Pay мобилната система за разплащания на Google. Android Pay не е ексклузивен за Android M – той ще бъде наличен и по-старите Android KitKat например. Въпреки това, Android M ще позволи по-голяма степен на сигурност при използването на Android Pay, благодарение на ново API за стандартизиране на сензорите за пръстови отпечатъци в Android устройствата. Това означава, че потребителите ще могат да оторизират Android Pay транзакции и в магазините за приложения и вътре в приложенията, използвайки пръстовия си отпечатък. Означава още, че разработчиците, ще могат да използват пръстовите отпечатъци за проверка, което към момента не е възможно, заради различните стандарти и реализации на сензори за пръстови отпечатъци в Android устройствата.

    Последният, шести фокус в Android M е най-як. Акцентът е върху консумацията на енергия и по-специално енергията, която изразходва устройството, когато потребителят не го използва. Android операционната система поддържа мултитаскинг, което автоматично прави ситуацията доста деликатна. Балансът между управлението на енергия и поддържането на приложенията във фонов режим, е доста сложна задача. Решението на Google се нарича Doze (дрямка). Дрямката засича движението на смартфона, за да разбере дали устройството е оставено в покой за дълъг период от време и ако е така – операционната система значително ще намали активностите във фонов режим, за да пести енергия. Според Google, те са виждали до два пъти по-дълъг живот на батерията (в режим на изчакване) на Nexus 9.

    В допълнение към подобряването на консумацията на енергия, Google са имплементирали и нова опция за зареждане за бъдещите устройства – USB Type C. Type C позволява на устройствата да “преговарят”, дали даденото устройство ще зарежда, или ще бъде зареждано. Това е яко, най-малкото защото ако единият Ви смартфон е на приключване на тема батерия, то ще можете да го заредите с другия.

    Въпреки, че Android M изглежда като малък ъпдейт спрямо Android Lollipop, както виждате промените в него са изключително важни за цялостната работа на устройствата с него, за потребители и за разработчиците. Естествено, ще трябва да се въоръжим с търпение докато видим първите устройства с Android M, но и това време ще дойде.

    anandtech