ВАС потвърди: VIVACOM с най-добрата 3G-мрежа у нас

    Вчера, 18 октомври, Върховният административен съд (ВАС) потвърди становището, че VIVACOM има най-добрата 3G-мрежа в България. Твърдението беше оспорено от други два телекомуникационни оператора, след като телекомът направи търговска кампания на база на независимо изследване на мрежите от трето поколение в страната. Тези данни залегнаха в годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията за 2010 г.

    Според данните на регулатора, 3G-покритието по население на VIVACOM е 93.43 процента. (За сравнение за Мобилтел този показател е 84.87%, а за Глобул – 88.96 на сто.) 3G покритието на VIVACOM по територия е 76.71%. (За Мобилтел съответно 55.90%, а за Глобул – 60.23 на сто.)

    Това потвърждава становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от май т.г., че мрежата на VIVACOM е най-добрата от трето поколение у нас. VIVACOM e едва 18-ият оператор в света, който използва 3G на 900 Мhz, което позволява предлагането на по-добро цялостно покритие, по-добър сигнал в затворени пространства и отдалечени места, и респективно значително по-добро качество на 3G-мрежата.

    VIVACOM ще продължи да затвърждава позицията си на безспорен лидер в 3G-услугите, инвестирайки в развитието на мрежата си, като целта е в края на годината покритието й да бъде 98% от населението и 87% от територията на страната.

    Скоростта, която ще предлага VIVACOM мрежата, ще се повиши близо 4 пъти. Проведени са успешни тестове на скорости от 14.4, 21 и 28 Mbps, като в реални условия са достигнати скорости от 24 Mbps на едно място и 19 Mbps при движение с автомобил.

    VIVACOM печели абонати, като остана единственият телеком, който премахна клаузата за автоматично подновяване на договорите както за новите, така и за старите си клиенти и пусна неограничен мобилен интернет в пакетите си без необходимост от преподписване на договор.