Windows Phone Mango – ревю от wpcentral.com – част 1

    Колегите от wpcentral.com са имали възможност да разгледат предварителна версия на Mango за няколко дни и са направили различни тестове и сравнения. Устройството, на което се е случило всичко това е Samsung Focus, а софтуера – 7.661.WP7_5_Trial (mojobld).20110607-1957, което е версия от 7-ми юни. Както можете да видите, Microsoft определя версията като 7.5.

    Какво включва новата версия? Всичко. Впечатленията? Всички хвалби на Microsoft относно Mango са истина. Ако кажем, че “Mango” за Windows Phone 7 е голям ъпдейт, ще подценим нещата. Той е масивен. До сега излязоха два ъпдейта за операционната система, но те бяха сравнително дребни. С Mango Microsoft се опитва да оправи пропуските.

    „Важни са малките неща”

    Mango добавя интелигентен мултитаскинг и Internet Explorer 9, което не са никак дребни неща. Но преди да стигнем до тях, ще се спрем на малките неща, които Microsoft е направил, защото те показват усилията, които компанията е положила за подобряване на платформата.


    Mango със сигурност е бърз. Въпреки, че подобрението не е толкова голямо, колкото беше при NoDo, компанията е продължила работата по бързодействието на платформата. И това се забелязва. При Mango стартирането на приложения и затварянето им е малко по-бързо. При тест с безплатно benchmark приложение на два Samsung Focus смартфона (и двата телефона са без SD карта, имат инсталирани приложения), който тест е направен 21 пъти, се оказва, че телефонът с Mango версията на WP е много по-бърз, от този с NoDo. След 21 теста можем да предположим, че подобренията в Mango са оказали влияние върху скоростта, а не става въпрос за чисто съвпадение.

    Манипулирането и преместването на tile-четата е по-лесно. Това не е важно подобрение, но показва, че Microsoft е обърнал внимание на дребните дразнещи неща – например залепването на tile-чета в близост до горната част на екрана, когато се опитвате да ги преместите.

    Zune бутоните както в player-а, така и при нотификациите, са по-големи. Така смяната не песента, която слушате, пускането и спирането на песен, стават по-лесно. Когато отидете в програми, ще видите новият “jump list”, който наподобява контактите. Той позволява на потребителите да откриват своите приложения по-лесно, като просто напишат първата буква от името на приложението. Интересното е, че “jump list”-ът се появява, когато броят на приложенията достигне 45. Ако броят на приложенията е по-малък от 45, тогава е доста лесно да намерите търсеното приложения със скролиране.


    Battery Saver опцията изключва всички услуги и приложения, работещи във фонов режим (например автоматично получаване на email и). Можете да продължите да използвате тези възможности, но ръчно. Battery Saver се включва, когато останат 20% от батерията. Появява се малка иконка с форма на сърце над батерията, която показва, че Battery Saver опцията е включена. Потребителите могат да включат опцията и без батерията им да е паднала до 20%.


    Някои други дребни промени включват shutdown screen. Екранът е подобен на lock екрана. Когато потребителят задържи бутона за изключване на телефона, се появява този екран. Това изглежда като готина опция, която предотвратява случайното изключване на устройството.

    Друго ново нещо е Wallpaper. В секцията Lock Screen, Settings има бутон Wallpaper, който отваря Pictures Hub и wallpaper галерия, в която има 28 готини wallpaper-а.

    Интелигентен мултитаскинг

    Мултитаскингът в Mango е интересен. Когато използвате приложение, ако натиснете Win бутона, за да отворите началния екран, програмата, която до момента сте използвали се добавя към multitask прозореца. Това представлява система, подобна на системата с картите, която се използва в webOS. Ако натиснете стрелката назад, вместо Win бутона, приложението се затваря. Тук има и ограничение – максимално шест приложения могат да бъдат отворени едновременно. Въпреки, че броят им е сравнително малък, би трябвало да е достатъчен в повечето случаи.


    За да може да бъде използвана тази опция, приложенията трябва да бъдат прекомпилирани със 7.1 SDK. Това означава, че приложенията, които не са прекомилирани с този SDK, няма да работят толкова добре. Когато отново получат фокуса, тези приложения се рефрешват или наново получават данни. Ако сте играли на игра, която не е била прекомпилирана, може да се рестартира нивото, което пък означава, че ще трябва да повторите част от играта.

    EI9 – хардуерният браузър

    IE9 може всички онези неща, които от Microsoft твърдяха, че ще може. Той получава оценка 95 точки от 100 възможни при Acid3 Test. Рендерирането на страници е по-бързо от всеки друг браузър. Браузърът зарежда страниците изключително бързо, поддържа почти всички стандарти (HTML5, CSS3, SVG, DOM, XHTML) и е много приятен за използване. По време на тестовете браузърът не е крашвал. Той има “Protected Mode for browsing safety and Hang Protection for browsing reliability” (защитен режим за сигурност при браузване и предпазване от забиване за надеждност при браузване), който осигурява безпроблемно изживяване при уеб браузване. Това е браузър, който заема целия екран, като почти на целия екран се визуализира уеб страницата. Тази версия на уеб браузъра ще позволи на потребителите директно да публикуват в Twitter или да споделят във Facebook всяка страница, която в момента е отворена в браузъра.

    Bing е преработен

    Хардуерният бутон за Bing (лупата) стандартно отваря Bing Search. Дори и в Marketplace бутонът не търси там (в Marketplace), а отваря Bing Search. За търсене в Marketplace е добавен софтуерен бутон. Промяната е малко странна. Много от разработчиците се надяваха, че ще могат да използват бутона за търсене в техните приложения, но Microsoft явно не желае да им позволи подобно нещо. Quick Cards са нов начин за представяне на информация, която е намерена с помощта на Bing – филми, книги, дискове и други. Всички тези неща са представени със стандартни категории – “About”, “Reviews” и “Prices” (За, Ревюта и Цени), ако са приложими.

    Вече има Bing Images. При всяко търсене, ще бъдат показвани и снимки, отговарящи на критериите за търсенето. За съжаление, потребителите не могат да използват снимките – не могат да ги споделят, не могат да ги свалят, не могат да ги използват като wallpaper. Могат само да ги видят. Странно решение.

    Има множество приложения, позволяващи търсене на снимки, които оправят този пропуск. Надяваме се в съвсем скоро време, Microsoft да добави липсващите възможности към Image Search.


    Local Scout е едно от важните неща в Mango. Това е много полезна опция, както когато пътувате, така и когато се намирате в родния си град. При първоначално стартиране на приложението, то използва гео локация, за да отбележи вашето местоположение. След това се появяват четири секции – “Eat + Drink”, “See + Do”, “Shop” and “Highlights” (“за ядене и пиене”, “за гледане и правене”, “пазаруване” и “забележителности”). “Eat + Drink” и “Shops” показват нещата, намиращи се около вас, като предлагат допълнителна информация за отбелязаните места – работно време, адрес, ревюта. “See + Do” и “Highlights” са динамични. Това означава, че те се променят периодично. “See + Do” показва неща, които се случват около вас – събития, концерти, представления, панаири и други.

    Bing Music все още се разработва, но въпреки това работи. Подобно на Shazam, Bing Music идентифицира музиката, която чувате. След това търси песента в Zune Marketplace и позволява стриймване, покупка и сваляне на песента. При известните песни услугата работи добре, но ако търсите нещо неизвестно, има голям шанс песента да не бъде разпозната. Трябва да напомним, че приложението все още се разработва и очакваме в бъдеще работата му да се подобри.


    Bing Vision използва активно камерата на телефона. Позволява сканиране на бар кодове (само в САЩ), QR кодове(в много региони), Microsoft Tag (в много региони), комерсиални носители (CD-та, DVD-та, книги, плакати и списания, но може да бъде ограничено само за САЩ) и дори може да превежда текст в/от английски, френски, италиански, немски и испански език. След като предметът бъде идентифициран, се отваря екран с информация, ревюта и цени от различни търговци. На теория, ако търговецът е някой подобен на Amazon.com, би трябвало да се отвори Amazon приложението, но изглежда, че тази опция все още не работи.

    Games Hub

    В Games Hub се намират неща като Xbox LIVE. Някои от промените тук включват възможност напълно да анимирате своя аватар от самото приложение, вместо да използвате Xbox LIVE Extras за целта. Направени са и някои естетични промени – всичко е бяло, използвани са по-малки иконки в списъците и други. Въпреки, че промените са доста малки, те унифицират изгледа на Games Hub с този на Xbox LIVE и на системата. Тези дребни промени показват колко подробно и внимателно Microsoft е обмислял изгледа на нещата.
    Включени са game requests. Очакваме да видим възможност за асинхронна мулиплеър игра в бъдеще.

    Zune Player

    И тук има някои подобрения. Smart DJ позволява да създавате стрийм изживяване, подобно на това с Pandora. Избирате своята любима група или песен, избирате Smart DJ и след това Zune системата създава динамичен playlist, базиран на този стил.

    Други дребни промени включват преместване на бутоните Play/Pause и Forward/Back в горната част на екрана и уголемяването им. Добавен е и бутон за отбелязване на любимите песни (картинката е сърце), бутон за повтаряне (repeat) и за избиране на случайна песен (random).

    Podcast-ите се поддържат от Zune Desktop, вече има възможност да ги използвате безжично чрез Zune Player/Marketplace. Можете да свалите един епизод или да се абонирате за всеки Podcast, като видеото също се поддържа. Не можете да сваляте podcast-и като използвате 3G мрежа, трябва да използвате WiFi.

    Готина нова опция е възможността на third party приложения като Last.fm и Slacker да се възползват от задачи във фонов режим, което им позволява да стриймват във фонов режим, като междувременно се използва управлението на Zune Player.

    Други дребни промени включват дребни модификации в интерфейса, например History вече се скролира само надолу, преди се налагаше скролиране и надясно.

    Очаквайте втора част от ревюто на Windows Phone Mango.