Nokia започва производство на смартфони, поддържащи GPS и ГЛОНАСС

    Nokia е подписала споразумение с дъщерната структура на руската АФК Система – НИС ГЛОНАСС. Финландската компания ще започне да разработва устройства и чипове, поддържащи GPS (американската система за навигация) и ГЛОНАСС (руска система за навигация). От Nokia са потвърдили, че са подписали договор, но са отказали да го коментират. От прес службата на НИС ГЛОНАСС са споделили, че този договор ще създаде условия за масовото разпространение на ГЛОНАСС технологията не само на руския, но и на световния пазар.

    Денис Кусков, генералния директор на TelecomDaily, смята, че отдавна е трябвало да бъдат създадени чипове, поддържащи GPS и ГЛОНАСС системите: „Колкото повече спътници види устройството, толкова по-точно ще бъде неговото позициониране. Освен това, вграждането на ГЛОНАСС ще позволи на финландския производител на телефони да избегне 25% мито за устройствата, които нямат съответните датчици – руското правителство смята да го въведе от първи януари следващата година.” Става въпрос за 25% мито при внос на смартфони, които поддържат позициониране с GPS чип, но не поддържат ГЛОНАСС.

    Сергей Певнев е маркетинг мениджър в Samsung Electronics. Той споделя, че компанията вече предлага на руския пазар устройства, поддържащи системите за позициониране ГЛОНАСС и GPS. В скоро време се очаква излизането на пазара три нови смартфона, които ще имат интегрирани двустранни чипове – чипове, поддържащи GPS и ГЛОНАСС.