Представяме ви ревю на iPad на колегите от engadget.com. Затегнете коланите и започваме...

 

Apple iPad. Името е трепач. Преди iPad като потенциални имена бяха спрягани Tablet, Slate, Canvas. Това всичко е история. На 27 януари Apple показаха устройството, което може да постави началото на изцяло нов клас компютри. iPad е нещо средно между монументалния iPhone и не чат дотам успешната MacBook серия. Ако Apple спазят обещанията си, iPad ще се превърне в узурпатор на нетбук трона и ще постави началото на нова тенденция на пазара на персонални компютри. А обещанията са големи. От Apple използваха думи като „магически" и „революционен" при описанието на нещо, което на пръв поглед е просто голям iPod Touch…

Хардуер. Дизайн. Голяма част от устройството е заета 9.7" 1024х768 капацитивен сензорен екран. Той има LED подсветка, поддържа мултитъч и е заобиколен от една лъскава област, която на пръв поглед е прекалено широка, но предпазва екрана от неволни докосвания при пренасяне например. Отпред имате традиционния за Apple "home" бутон, а отзад – просто голямо парче алуминий. iPad e красив, както и другите продукти на Apple, но просто не е достатъчно забележим. Казано просто – красив е за гледане, но не е изключително вълнуващ. Тежичък е, около паунд и половина (0.7кг), но е удобен за държене от всички ъгли. Предвид високата производителност на таблета, дебелина от половин инч е нещо наистина впечатляващо. Алуминият е приятен на досег, въпреки че не ви препоръчваме да го поставите на голите си крака в студените зимни сутрини.

 

Трябва да отбележим и няколко други неща. Бутони за силата на звука и бутон за застопоряване позицията на екрана (спира да се върти от portrait в landscape и обратно). Бутонът за включване (и за sleep режим) и жакът за слушалки са позиционирани на горната част на iPad. Долу се намира традиционният порт на Apple, както и тънък говорител.

Държането на iPad в скута ви е наистина удобно, което беше и една от основните въпросителни. Има обаче и тънки моменти. Ако сте прав и държите iPad с една ръка, писането само с другата ще е трудно. Освен това 700 грама не са чак толкова малко. Ако го подържите достатъчно дълго с една ръка ще усетите умора. Имайте предвид, че ще ви отнеме известно време, за да свикнете да пишете на хоризонтална повърхност, каквато всъщност е iPad.

 

Хардуер. Вътрешности.
Както може би знаете, iPad има 1GHz A4 System on Chip с единично Cortex A8 ядро и отделен PowerVR SGX графичен ускорител. Засега не е известно колко RAM има устройството, но предполагаме, че говорим поне за 512MB. Повече ще се знае когато някой сложи iPad под ножа. Wi-Fi, Bluetooth 2.1, цифров компас, микрофон, светлинен сензор и акселерометър. 3G моделите ще имат UMTS/HSDPA модул, както и AGPS. Възможностите за вградена памет са 16, 32, 64GB.
По време на тестовете A4 чипът се представи страхотно. Справи се с всичко, което му дадохме – от сърфиране през тежки сайтове, до играене на сериозни в графично отношение игри (оразмерени версии за iPhone). Галерията беше доста впечатляваща, защото ви позволяваше да скролвате снимки с висока резолюция без никакъв проблем или забавяне. Самите инсталирани приложения стартираха бързо, но не моментално. Трябва да се отбележи, че не разполагате с истински мултитаскинг, така че справянето с едно приложение или една игра не е нещо, което да ни изненада чак толкова.
На батерията ще отделим специално внимание по-късно.
Хардуер. Дисплей.

Цветовете са ярки и наситени, черното изглежда реално и плътно. Може да настройвате яркостта, което е наистина важно за хората, които смятат да четат книги на iPad. Apple са използвали ISP технология, която позволява наистина широки ъгли на гледаемост. Както вече казахме, екранът е капацитивен, поддържа мултитъч и работа с него е невероятна. Може да се каже, че Apple имат най-добрата input технология за екрани и няма да преувеличим ако кажем, че не сме работили на по-приятен екран от този на iPad.

 

Хардуер. Друг хардуер.
Говорителят произвежда чист, ясен звук, но сигурно ви е ясно, че с iPad няма да озвучавате купони. Стандартният порт на Apple не е чак такъв проблем. Проблем е по-скоро липсата на USB порт и на SD четец. Apple предлага и двете като допълнителни аксесоари за трансфер на снимки и видео, но...не е същото като да ги имаш вградени. Ако Apple искат да се конкурират на пазара на нетбукове, то трябва да обмислят сериозно позициите си по тези въпроси.
Големият пропуск от страна на Apple е липсата на уебкамера. Представете си как лежите на леглото си, държите iPad и говорите по Skype… Идилия.... Ами няма да стане, поне не засега, въпреки че наистина не изглежда много сложно да се вгради камера в iPad.
Лек недостатък е позицията на аудио жака (отгоре). Представете си как един кабел постоянно виси пред екрана или отзад по цялата дължина на устройството.
Софтуер. Операционна система/интерфейс.
Както вече сигурно сте забелязали, интерфейсът на iPad е същият като на iPhone и iPod Touch. Това е защото и трите устройства вървят по производна версия на OS X за мобилни устройства. Apple можеше да предложат уиджети при iPad, но не би... В началните екрани на iPad се намират огромни празни пространства, които изглеждат странно.
Ще се спрем на някои неща, които от Apple все пак са променили или довнесли в iPad.:
Pop-overs. Прозорчета, които се появяват по средата на екрана докато ровичкате в дадено приложение. Идеално решение за показване на списъците с песните в iPod приложението. Тези pop-overs имат собствени бутончета за навигация.
Разделени екрани. Това представлява точно това, което си представяте. Apple са решили да разположат повече информация на едно място, вместо да използват отделни страници. В пощенската кутия това означава, че в ляво ще виждате списък с мейлите, а в дясно ще може да четете даден конкретен имейл.
Задържане или tap and hold. Това е нещо, което е налично и при iPhonе, но употребата на този жест в iPad е по-задълбочена, което в крайна сметка в хубаво.
Контекстуални менюта. Употребата им е предпочетена пред варианта, в който влизате в изцяло нови страници, както е при iPhone.
Toolbars (ленти с инструменти). Навсякъде са, представляват на практика отделни менюта и употребата им е доста задълбочена.

Табове. Отново употребата им е доста често срещана.

 

 
Какво означава всичко това за употребата на iPad. Всички тези промени ви позволяват да правите повече и достигнете по-дълбоко по-лесно отколкото на iPhone. iPad е нещо много различно от персонален компютър. Това е хибрид. Apple са създали комютър, чиито интерфейс е толкова опростен, че всеки ще може да го вдигне и да започне на го ползва с лекота. Вече се появяват и т.нар. 3rd party apps, които ще обогатят iPad, но все още има пролуки и пропуски.
Такава пролука е липсата на мултитаскинг, с изключение на някои от фабричните приложения на Apple. За повечето потребители на iPhone това е нормално, но ако искате да напишете имейл докато си чатите по Skype, както бихте направили на всеки лаптоп, ще останете разочаровани. Ще останете разочаровани и ако искате да оставите Twitter да си върви в background режим. Просто такава е природата на iPhone OS. iPad може да прави някои неща по-добре от нетбук, но мултитаскингът не е между тях.
Друг проблем е начинът, по който iPad работи с известяванията или т.нар. нотификации. Както знаете, iPhone поддържа push нотификации на отделни приложения като начин на заобикаляне на липсата на мултитаскинг. При iPad схемата е същатата и под същата разбирайте неприятна. На екрана ви излиза малък прозорец, на който трябва да кликнете, за да се скрие и да си продължите работата. Представете си, че програмата, която сте отворили замръзва всеки пък когато получите съобщение по Skype. Не е много приятно, нали? Тази схема не е добра дори когато говорим за телефон, но... хайде... това е просто телефон. Когато обаче говорим за „революционен" компютър, то критиките са напълно основателни.
 
Фабрични приложения.
Няма да се впускаме в подробности, но няма как да не споменем някои приложения, които наистина си струват.
Safari.
Стив Джобс обеща, ще сърфирането в мрежата чрез iPad ще бъде най-доброто сърфиране в живота ви. Ще ви кажем с думи прости – сърфирането на iPad е страхотно. Гладко, бързо, удобно. Мултитъчът е несравним. Това ли е най-доброто сърфиране в живота ни? Ами не!
Защо? Защото има една платформа, наречена Flash, радработена от Adobe, която позволява интегрирането на богато мултимедийно съдържание в уебстраниците. Flash се използва за много, много неща – онлайн видеа и музика, браузър игри, изграждане на цели страници с инструментите на платформата. 98% от потребителите по света имат Flash на компютрите си. Почти всеки сайт има някакви Flash елементи. А браузърът на iPad (и iPhone) не поддържа Flash и никога няма да поддържа. Apple се опитват да наложат HTML5, но HTML5 се използва в мнооого по-малко от 1 процент от уебстраниците. За потребителите това означава, че няма да може да използвате пълноценно много от уебсайтовете. Няма елементи просто няма да се визуализират при вас. Това не е нещо малко. Това е сериозен дефект в браузъра на iPad, който ощетява иначе страхотен браузър.
iBooks.

Това приложение използва по един великолепен начин големия екран на iPad. Казано простичко, iPad е страхотен четец на електронни книги, който ще задоволи дори и най-големите критици.

 

Mail

Мейл клиентът е бърз, работи добре, стабилен е, но не е това, което можеше да бъде. Има недостатъци при обработката на прикачени файлове и не открихме начин да експортнем .txt файл към което и да е от приложенията на устройството. Не разполагате и с threaded изглед.

 

Видео/iPod/YouTube

Гледането на HD видеа на iPad (до 720p) е истинско удоволствие. iPod приложението изглежда страхотно, а YouTube се възползва отлично от т.нар. split screen функционалност.

 

iPhone приложения на iPad.
Точно така. iPad може да подкара почти всички приложения за iPhone с някои дребни изключения. Има два варианта. В реален размер в средата на огромния ви екран или мащабен вариант, при който всеки пиксел от приложението е удвоен, за да заеме повече място на екрана. И двата режима имат недостатъци и игрите за iPhone на iPad изглеждат... просто ОК.
iWork
Приложенията в секцията iWork са невероятни и много полезни. Това показва, че iPad може да служи за работа, не само за забавления.
 
Батерия
Наострете уши. При тестовете ни iPad се представи точно така, както Apple обявиха, даже малко отгоре – 10 часа и 43 минути преди да ни се наложи да го заредим отново. 10 часа на HD видеа, игри, приложения, мейли и т.н. В интерес на истината не гледахме през цялото време видео и музикалният плеър не работеше през цялото време, но постижението на Apple все пак е забележително. По-късно ще направим и по-задълбочени тестове, но засега сме впечатлени.
Обобщение.
За да коментираме iPad като цяло ще поемем по две пътеки. Едната ще анализира възможностите на iPad на фона на съвременните преносими компютри, а другата просто ще споделим, дали смятаме, че iPad си струва.
Първата пътека. Въпреки ограниченията на Apple, посланието на iPad към технологичния свят е сериозно. iPad е мощен, елегантен и различен от всичко, което сте ползвали досега. iPad не е омагьосващ, но е мааалко революционен. Това трябва да го признаем на Apple.
Втората пътека. Струва ли си да купите тази малка революция сега? Не смятаме, че iPad е заместител на лаптопите. Поне не засега. Ако смятате да вършите работа едва ли iPad ще ви я свърши. Но ако сте като повечето хора, които използват компютрите за слушане на музика, сърфиране в мрежата, гледане на видео, играене на игри, Twitter и Facebook, то iPad е едно много разумно решение, защото продуктът на Apple прави тези неща по-добре от лаптоп (макар и не едновременно :) и без Flash видео).

Купувачи на iPad може да бъдат два отделни персонажи. Единият е човек, който вижда потенциала на iPad, вярва в този потенциал и може да си го позволи. Вторият човек просто не трябва да върши тежка работа на лаптопа си и предпочита цялостното усещане при работа да е по-лесно, по-бързо, по-просто. Познавате ли такъв човек?

 

Източник: http://www.engadget.com