Новини

 
 

Малко размисли за Nokia N8

28.04.2010 12:48
 
Малко размисли за Nokia N8 - 1
 
Миналата неделя вечер руският сайт Mobile-review.com публикува информация за първия телефон на Nokia със Symbyan^3 операционна система - N8. Информацията
бързо се появи по повечето от сайтовете за цифрови устройства и мобилни телефони. Междувременно изтече по-подробна информация за спецификациите на телефона и те не са впечатляващи – 680MHz процесор, 256MB RAM, 1200 mAh батерия. Доста от телефоните от висок клас на конкурентните производители имат значително по-високи параметри. Слабите параметри, комбинирани с лошите първи впечатления от новата операционна система, водят до негативно отношения към новия смартфон на Nokia.
В резултат на всичко това Nokia решиха официално да обявят своя телефон. Главната причина за негативното отношение към N8 е, че се смяташе за телефон от висок клас и с цена от над 500EUR. N8 обаче не може да се сравнява с Android и Windows Mobile смартфоните, които вече са на пазара – HTC HD2, Nexus One, Desire, Sony Ericsson Xperia X10, Samsung Galaxy S.  
Само с едно изречение обаче от Nokia успяха да променят мненията за N8 – невероятно ниската цена – 370EUR. Оказва се, че Nokia N8 се конкурира не с телефоните от висок клас, а с телефони като HTC Legend, Acer Liquid, Samsung Wave, Sony Ericsson Vivaz. При цена от 370EUR, телефонът ще се продава като топъл хляб, независимо че интерфейсът му е само леко подобрение на настоящата S60 платформа. Като изключим потребителския интерфейс, операционната система Symbian^3 има големи подобрения спрямо S60 5-то издание, а освен всичко Nokia разполагат с още 4 месеца до излизането на N8, за да запълнят останалите дупки в операционната система.
Всичко това е стъпка от стратегията на Nokia да затвърдят водещата си позиция на мобилния пазар. Излизането на iPhone промени пазара до голяма степен. Отговорът на Nokia - N97 – показа, че Nokia не може да се конкурира на пазара на телефони от висок клас и нещата ще останат по същия начин поне до края на 2010 г. или дори 2011 г. Първата стъпка на Nokia беше да се насочат към телефоните в ниския ценови клас – 150-300 EUR. 5800XM, 5230 и C6 се продават много добре. С N8 и Symbian^3 Nokia се придвижва нагоре, като представя телефон в 350-450 EUR ценови клас. Характеристиките на телефона са доста високи за този клас и ще затруднят конкурентите производители да предложат подобни характеристики при същата цена.
При това положение Nokia все още няма телефон от висок клас. Това място най-вероятно ще се заеме от техния Maemo 6/Meego „мобилен компютър", който може да видим към края на годината.
Nokia N8 изглежда като страхотно устроство за пазара, към който е насочено и голяма крачка за Nokia към възвръщане на водеща позиция на мобилния пазар.
Източник: http://www.unwiredview.com

Nokia N8 Пълни характеристики

 
Последни новини:Huawei представиха Honor V9 в Китай...BlackBerry ще стриймват представянето...iPhone 8 ще има "революционна" предна...[Press Release] Операция „Жълти стотинки“...Първата реална снимка на Galaxy... Най-гласувани:Стив Джобс, Apple и най-вече - iPad...Видео: Програмист ъпдейтва статуса...Timetilt - интересна концепция за...Apple iPad ревю от EngadgetВидео демонстрация на Nokia 5800...
 
comments powered by Disqus
 
Прочетена: 44709 пъти.
 
loading