Ревюта

 
 

Nokia C6 Видео ревю

12.08.2010 22:05
 

Странен телефон е Nokia C6. Всъщност, може би цялата „C” серия е странна или поне на нас така ни се струва. Досега беше

лесно – „E” серията е бизнес клас смартове, „N” серията са мултимедийни и всичко си беше наред. Хвърляйки обаче един поглед към представителите на “C”серията се сблъскваме с разнообразието на моделите приадлежащи към нея. Нека припомним:


C1-00 – поддържа 2 СИМ карти с превключвател от едната към другата (не са активни едновременно)
C1-01 и C1-02 – бюджетни S40 телефони
C2 – този път истинска двусимка. Супер! Крайно време беше!
C3 – вдъхновен от бестселърите E71 и E72, но на по-ниска цена (забележете – очаква се да е S40!?!?)
C5 – едно наистина страхотно телефонче от Nokia, въпреки липсата на WiFi свързаност.

Както се вижда, C-серията няма някаква специална обособеност. Целта вероятно е, не да има иновации и нововъведения, а по-скоро постигането на ниска цена, като по този начин се увеличат продажбите. Всъщност дори и в момента ситуацията с Nokia  е подобна – огромни продажби при все, че нямат нещо кой знае какво на пазара. Спомнете си  - Nokia 5800 стана бестселър по-скоро благодарение на ниската си цена, отколкото на изживяването, което предоставя на потребителите. Нещо подобно се случва и в момента с Nokia N8. Нищо особено до момента, в който от Nokia анонсираха стартова цена под 400 евро.
Явно политиката на Nokia към момента е в ниските цени на устройствата им. В този ред на мисли C-серията на Nokia излиза много на време. Нищо ново – но пък по-евтино.
Такъв е и случая с Nokia C6

В окоплектовката ще намерите:
- телефон Nokia C6
- зарядно устройство AC-15
- data кабел CA-101D
- Стерео слушалки WH-102
- 2 GB microSD карта
- Връзка за телефона със стилус
- Батерия  BL-4J 1200mAh
- Ръководство за употреба

Ето някои от по-важните акценти в Nokia C6:
- 3.2 инчов TFT резистивен тъчскрийн дисплей с 16млн. цвята  и резолюция 360 х 640 пиксела
- четириредова хардуерна слайд QWERTY клавиатура и 5-посочен навигационен бутон, разопложен в дясната ѝ част
- Symbian OS 9.4 S60 5th UI (с възможност за разполагане на уиджети на началния екран)
- Процесор ARM 11 на 434MHz
- 128MB RAM, 240MB вградена памет
- 5MP камера с автофокус, LED светкавица, геотагинг, разпознаване на лица и усмивки. Запис на VGA видео @ 30 fps
- Втора камера за видео разговори
- Wi-Fi, Bluetooth, GPS
- четирибандова GSM/GPRS/EDGE поддръжка и трибандова 3G с HSDPA
- web браузър с Flash поддръжка
- FM радио с RDS
- Li-ion батерия BL-4J с капацитет 1200mAh

Предимства на Nokia C6:
- интерфейса на N97 и N97 mini, с възможност за добавяне на уиджети на началния екран
- удобна QWERTY клавиатура + навигационен бутон
- web браузър с Flash поддръжка
- Smart Dial

Недостатъци на Nokia C6:
- резистивен дисплей
- няма вградена Xvid поддръжка
- не зарежда от USB
- 128MB RAM и процесор ARM 11 на 434MHz

Nokia C6 е типичен представител на C-серията. В случая се е получила интересна кръстоска между 5800 Xpress Music, Nokia N97 и N97mini. На външен вид, C6 много прилича на 5800 с 3те хардуерни бутона в долната си част – зелена, червена слушалка и меню. Освен това, като размери C6 е почти идентичен с N97 mini и също като него притежава хардуерна QWERTY клавиатура. От N97 пък има взаимстван D-Pad за удобство и комфорт по време на работа.
По отношение на софтуера, C6 върви под Symbian OS 9.4 S60 5th UI с възможност за добавяне на уиджети на началния екран (още нещо, което телефона взима от N97 и N97 mini). Разбира се, това идва с всичките си предимства и недостатъци – тема за която сме говорили в предишни ревюта на телефони с тази операционна система.

Хубавото при C6 е, че получавате всичко необходимо, за забавление и комуникация в един цялостен пакет, при това на атрактивна цена. Телефонът разполага с Nokia Messaging, за лесна синхронизация с електронната Ви поща, било то в Gmail, Yahoo!, MSN, Ovi mail или друга. C6 разполага и с голям набор от приложения, за да сте близо до своите приятели. Сред тях са Facebook, MySpace, Hi5, Friendster и други.

Трудно е да се определи конкурент на Nokia C6. N97 mini е със сходна функционалност.
Ето накратко и някои от разликите между Nokia C6 и Nokia N97 mini:

1. C6 има четириредова QWERTY за разлика от триредовата такава на N97mini. Липсва и tilt механизъм (наклон на дисплея), докато при N97 има.
2. N97mini има допълнителни 8GB памет
3. C6 не зарежда от USB-кабел, N97mini зарежда
4.  C6 има LED светкавица, N97mini – dual LED
5. Корпусът на C6 е от пластмаса, N97mini е с метални елементи
6. При Nokia C6 не е използвана оптика Carl Zeiss, N97 mini има
Извод: Nokia C6 трябва да е на доста атрактивна цена за да бъде предпочетен пред N97mini.

Зададохме си и въпроса дали не бихме жертвали хардуерната QWERTY за да вземем Nokia X6? Добре е и Вие да си зададете този въпрос – Nokia X6 ще Ви предложи същата функционалност, повече вградена памет, прекрасна камера и най-вече – капацитивен екран (защо ли не ги правят вече всички с капацитивни екрани..?).

Ако сте свикнали със Symbian операционната система и я предпочитате – имайте предвид и Sony Ericsson Vivaz. Същата ОС, но с по-добра камера, по-добър хардуер, продължителен фокус при видеозапис и то при 720p.

Ако освен на операционната система, държите и на хардуерната QWERTY – то хвърлете един поглед и на Sony Ericsson Vivaz Pro.  По-добър хардуер, видеозапис 720p с продължителен фокус.

В случай, че не държите на операционната система – непременно обърнете внимание на Android телефоните. Напълно е възможно Sony Ericsson X10 mini Pro да Ви хареса – функционален мъник с капацитивен екран и страхотен интерфейс.

Видно е, че Nokia C6 не блести с кой знае какво пред конкурентите си. Тя няма да впечатли много хора и вероятно има защо. Може би най-силното му качество ще се окаже цената. Именно тя (цената) може да го направи супер продаван и успешен модел (както при 5800) или съответно да го закопае. Вероятно от Nokia съзнават това и предполагаме, че съвсем скоро цената му ще стане много атрактивна.

Тагове: Nokia, Nokia C6, QWERTY, Symbian


Nokia C6 Пълни характеристики

 
Последни статии:Huawei Honor 8 видео ревю - вълшебен...Apple Watch Series 2 Nike+ видео ревю...iPhone 7 видео ревю - фейслифт...DTEK50 видео ревю или вторият...Galaxy Note 7 видео ревю или...
Най-гласувани:Privileg TV3 Wi-Fi Видео ревюNokia 5800 XpressMusic Видео РевюLG KM900 Arena Видео РевюApple iPhone 3GS Видео РевюNokia N97 Видео Ревю
 
comments powered by Disqus
 
Прочетена: 65535 пъти.
 
loading