Преглед на Google+ Android приложението

    Няма начин да не сте чували за Google+, новата социална мрежа на Google. Малко след представянето на своята социална услуга, Google пусна и приложение за Android смартфони. Въпреки това, социалната мрежа все още е в процес на тестване от ограничен кръг потребители. Колегите от www.brightland.com са имали възможност да тестват Android приложението и Google+ услугата. Ето какво мислят за тях:

    СТАРТИРАНЕ

    Когато инсталирате Google+ приложението от Android Market, ще се появят две иконки в app launcher. Първата е Google+, а другата е shortcut към Huddle услугата, която е част от Google+. При първоначалното стартиране на Google+, потребителят трябва да въведе Google акаунт, който ще използва с тази услуга. След това потребителят трябва да избере дали иска да включи опцията Instant Upload (незабавно качване). Тази опция автоматично качва всички снимки и клипчета, които потребителят прави със своя смартфон в скрит албум в Google+. След това потребителят може да избере кои от снимките иска да сподели, като той може да направи това, както от своя смартфон, така и от компютър. При използване на опцията, се появява предупреждение, че се използва връзката за прехвърляне на данни. Това означава, че няма да бъде добра идея да използвате Instant Upload, ако вашият data план не включва трансфер на неограничено количество данни.

    ИЗПОЛЗВАНЕ

    Основният екран на Google+ приложението има пет области: Stream, Huddle, Photos, Profile и Circles.

    Stream

    Stream наподобява на news feed секцията във Facebook. Тук се виждат ъпдейтите на статуса, линкове, снимки, видеа и всичко останало споделено от вашите приятели. В горната част на екрана се намира лента за бърз достъп, на която се намират три иконки – за check in, публикуване на снимка (съществуваща или от албум) и ъпдейт на статуса. Потребителите имат възможност да добавят информация за своето местоположение.

    Потребителите могат да изберат хората или кръговете (circles), с които искат да споделят – с всички, с кръгове, с един или повече лични кръгове. Може да звучи сложно, но приложението е добре организирано и нещата стават доста просто, само с няколко клика.
    Възможностите са това, което основно отличава Google+ от основния му конкурент, Facebook. Circles позволяват на потребителите да споделят снимка, направена по време на парти, с приятелите, но не с родителите и колегите.
    Новите неща, публикувани от вашите приятели и колеги, ще се появят в горната част на екрана. Като натиснете върху публикация, се отваря нов екран, на който ще видите публикуваното и всички коментари към него. Натиснете долната част на екрана и започнете да пишете, за да добавите коментар. В долната част на екрана се намират бутоните „+1” (нещо подобно на Like бутонът във Facebook), „mute the post” (за да не получавате нотификации, когато други потребители коментират след вас), „report abuse” (за да съобщите за злоупотреба).

    Huddle

    Huddle дава възможност за групов чат. Услугата може да замести вграденото приложение на телефона за изпращане на съобщения, ако вашите приятели и хората, с които контактувате, използват Google+. На пръв поглед, изглежда точно като обикновено приложение за изпращане на текстови съобщения, но Huddle има повече възможности. То използва стандартните push нотификации, които бихте очаквали да видите в чат приложение. Приложението позволява на потребителите да изпращат съобщения до 50 човека едновременно, като получателите могат да бъдат избирани поименно или по кръгове. Можете да добавите нови получатели на съобщенията, след като разговорът вече е започнал. Google+ показва предупреждение, че новите получатели на съобщенията ще могат да видят цялата история на разговора, след като приемат поканата и се включат в него.

    За да започнете Huddle разговор, трябва да изберете кръг, да напишете съобщение и да го изпратите. Отваря се стандартен екран на чат приложение, в който има добавени няколко неща. В горната част на екрана ще видите ред със снимки от профилите в Google на хората, участващи в разговора. Новите съобщения се появяват в долната част на екрана. Menu бутонът на телефона дава достъп до функции като редакция на името на разговора, заглушаването му (така спирате да получавате нотификации при получаване на ново съобщение) и напускане на разговора.

    Можете да отваряте Huddle от различни части на приложението като просто кликнете нотификация за пристигнало ново Huddle съобщение. Huddle опцията я има само в Android приложението, в десктоп версията на Google+ тази опция липсва. Google chat опцията и circles дават възможност близка до Huddle в десктоп приложението.

    Photos

    Photos (снимки) е мястото, на което можете да видите всичките си снимки. Екранът е разделен на четири области. В първата област се намират снимките, които хората от вашите кръгове са споделили с вас. Във втората област са снимките, на които се виждате вие. В третата област се намират вашите лични албуми (албуми, които вие сте качили, включително албумите, качени в Picasa). В четвъртата област можете да видите снимките, направени с вашия телефон. Ако сте включили Instant upload опцията, снимките трябва да се появяват там няколко секунди след като ги направите. Можете да маркирате максимум осем снимки едновременно, които да споделите с другите.

    Натискането на снимка скрива заглавието и дава възможност за зуумване на снимката. Ако натиснете върху правоъгълника в долната част на снимката, можете да я коментирате. В thumbnail view можете да видите броя коментари за всяка снимка. Слайдване наляво или надясно позволява да преминавате между различните снимки. Преминаването между снимките става много бързо и гладко.

    Profile

    В Profile въвеждате описание на себе си. Нещата са подобни на тези в останалите социални мрежи. Тук слагате своя снимка (или някаква картинка, която искате другите да виждат на вашия профил), информация за това къде сте работили, в кое училище сте учили, и други.

    Circles

    Тази част от приложението има две подразделения. В Circles табът са показани всички circles (кръгове). Натискането на кръг отваря екран с три таба в долната му част – People (хора), Posts (публикации) и Photos (снимки). В People табът са показани хората, които сте добавили в този кръг. В Posts са показани нещата, публикувани от хора в избрания кръг. Във Photos можете да видите снимките, които са споделени от хората в този кръг.

    Другото подразделение на Circles е People (хора). Тук можете да видите всички хора, които вече са членове на този кръг, както и списък на кръговете, чиито член е избрания човек. Като натиснете името на човек, можете да видите неговия Google Profile, какво е публикувал и какви снимки е споделил.

    ЗАКЛЮЧЕНИЕ

    Като цяло Google+ Android приложението е изчистено, целенасочено и изключително лесно за използване. То дава удобен достъп до всички възможности на новата социална мрежа на Google. Huddle, опцията за изпращане на групови текстови съобщения, замества Hangout, опцията за групов видео чат, която е налична в десктоп версията на приложението. В някои отношения Android приложението изглежда по-лесно за навигация от десктоп приложението.