Удивително приложение оправя размазани снимки

    Приложението SmartDeblur е наистина впечатляващо. То е създадено от софтуерния инженер Vladimir Yuzhikov. Приложението доста напомня филмите, в които от супер размазано приложение специалист от ФБР с натискането на няколко бутона прави същото изображение фокусирано, така че ясно да се вижда какво има на него. Създателят на това приложение, Vladimir Yuzhikov, твърди, че възстановяването на изкривени изображение е един от най-интересните и важни проблеми при обработката на изображения, както от теоретична, така и от практическа гледна точка.

    Vladimir Yuzhikov е работил по два често срещани проблема – замъгляване породено от неправилно фокусиране и замъгляване породено от движение по време на заснемането.

    Vladimir Yuzhikov е започнал да работи по приложението, като е използвал собствена снимка от Венеция, която първоначално е замъглил с помощта на софтуер (най-горната снимка). Както можете да видите, резултатите са доста впечатляващи.

    Много хора смятат, че замъгляването е еднопосочна процедура и информацията се губи завинаги. Но всъщност това не е точно така. Цялата информация просто се преразпределя в зависимост от определени правила, като тя може да бъде възстановена с известни допускания. Изкуствено замъглените снимки не са истинския проблем, а снимките, които са замъглени при самото заснемане.
    Реалните замъглени снимки са причинени от неправилно фокусиране или движение по време на заснемането. Резултатите от приложението на Vladimir Yuzhikov с такива снимки не са перфектни, но въпреки това са впечатляващи.

    (Замъгляване поради неправилно фокусиране)

    (Замъгляване поради движение по време на заснемането)

    Получените снимки далеч не са перфектни, но е удивително колко детайли могат да бъдат възстановени с помощта на програмата на Vladimir Yuzhikov.

    А така изглежда самото приложение:

    Повече информация тук yuzhikov