7 причини да root-нем своя Android телефон

    Какво представлява root-ването* на телефона и защо да го правим? Root-ването на телефона позволява използването на superuser права на устройството. След като имате superuser права (su), можете да правите всякакви промени със своето устройство. Можете да редактирате read only файлове или да ги замествате. Ето някои неща, които можете да използвате, ако root-нете своя телефон:

    Recovery Image е код, който се изпълнява при рестартиране на устройството. Ако имате root права, можете да замените Recovery Image с такъв, който ще ви позволи да инсталирате други ROM-ове на своето устройство.

    Custom ROM е самостоятелна версия на операционна система. Android е open source. Това означава, че разработчиците могат да вземат версия на операционната система, да я променят, да махнат неща от нея, да добавят други, да оптимизират трети, а след това да предложат всичко това на останалите потребители във вид на custom ROM, който потребителите да инсталират на своите устройство.

    Допълнителни инструменти – някои приложения изискват root права, за да могат да работят.

    Овърклок – това означава да накарате процесорът на устройството да работи по-бързо, отколкото производителят му е задал. В някои версии на Android не е нужно да root-нете устройството, за да овърклокнете процесора, но в други е необходимо. Трябва да отбележим, че колкото по-бързо работи процесора, толкова повече енергия използва, т.е. по-бързо ще се изтощава батерията на устройството.

    Underclock (ъндърклок) – това е обратното на овърклокването и означава да накарате процесора да работи по-бавно. Първоначално идеята звучи абсурдно, но трябва да отбележим, че колкото по-бавно работи процесора, толкова по-малко енергия използва. А това означава, че батерията на телефона ще издържа повече време, ако забавите малко процесора. Тук можете да прецените колко бърз искате да бъде вашия телефон и колко дълго да издържа батерията му, а след това, ако е необходимо, можете да овърклокнете или ъндърклокнете процесора.

    Използване на забранени приложения. Ако вашият смартфон е кодиран от мобилния оператор, операторът може да не позволява инсталирането на приложения. Root-ването на телефона ще премахне това ограничение.

    Премахване на bloatware – става въпрос за различните приложения, които мобилните оператори инсталират на устройствата. Много от тези приложения не са особено полезни за потребителите. Root-ването на телефона ще ви позволи да премахнете тези приложения.

    *root – на английски означава също корен, вкоренявам