Samsung представиха 4 сензора с размер на пиксела от 0.7 микрона

Напоследък, при камерите на смартфоните, се набляга на Quad Bayer технологията с обединяването на пиксели. Има много скептици по темата, но Samsung очевидно не са тях и продължават да създават такива камера сензори. Самите сензори са с малък физически размер, но са много на брой. Сега, корейците представиха нови, четири сензорам, като всички те са с големина на пиксела от 0.7 микрона.

Новите Samsung сензори са:

  • 108MPx ISOCELL HM2
  • 64MPx ISOCELL GW3
  • 48MPx ISOCELL GM5
  • 32MPx ISOCELL JD1

Компаняита коментира, че прави достъпни за масите, иновации ка ISOCELL Plus и Smart ISO, които отговарят на идеята “повече пиксели в по-малък сензор”. До скоро, приетият за “нормален” размер на пиксела бе 0.8 микрона. Samsung го намаляват на 0.7 микрона, като твърдят че дори 0.1 микрон може значително да повлияе на общия размер на сензора, както и на височината на камера модула в смартфоните. В резултат на това, най-новите им камера модули, ще бъдат с около 15% по-малки и с 10% по-тънки.

Samsung използват ISOCELL Plus и Smart ISO технологиите, за да улавят достатъчно светлина. Използват и ISOCELL 2.0, която значително увеличава чувствителността към светлината (с около 12%).

108MPx ISOCELL HM2

108MPx ISOCELL HM2 модулът използва Quad Bayer технология, която търговците наричат Nona-Binning и означава, че се комбинират 9 пиксела в 1 голям пиксел. Друг важен параметър е наличието на 3х приближение без загуба на качество.

Не пропускай:  iPhone 11 е най-продаваният смартфон в света за първата половина на 2020 година

64MPx ISOCELL GW3

64MPx ISOCELL GW3 модул е предназначен за смартфоните от висок клас. Благодарение на по-малките като физически размер пиксели (0.7 микрона), той е с физическия размер на 48MPx-ов сензор (0.8 микрона на пиксел). Използва Tetracell и Smart ISO технологии, за да осигури точно на цветовете и яркост на изображението. Поддържа и 4к запис на видео при 60 кадъра в секунда.

48MPx ISOCELL GM5

48MPx ISOCELL GM5 сензор е универсалното решение на корейците и покрива широкоъгълните и телескопични лещи. Поддържа HDR, Full HD запи на видео при 480fps и благодарение на Tetracell, могат да се комбират съседни пиксел в масив 2х2 (обединява 4 пиксела в 1). Този сензор все още е във фаза тестове.

32MPx ISOCELL JD1

32MPx ISOCELL JD1 е най-малкият сензор. Поради малкия си размер, той вероятно е идеален за селфи камери и може дори да бъде поставен под дисплея.

Масовото производство на четирите нови сензора на Samsung, вече е започнало.