Новини

 
 

Стив Джобс, Apple и най-вече - iPad - видео, характеристики, цена и мнения

28.01.2010 11:30
 
И така... мъглата се разнесе и видяхме какво представлява таблетът на Apple – iPad. Преди да се впуснем в приключението наречено iPad,
може да хвърлите едно око на видео материалите. Първите три видеа представят части от презентацията на Стив Джобс, който разказва за своя продукт. Четвъртото видео е на леко-ексцентричен фен, който набързо ще ви разкаже това-онова за iPad.
 
Ще започнем с неговите технически характеристики.
- 242.8 х 189.7 х 13.4 милиметра
- 680 грама без 3G и 730 грама с 3G модул
- Екран: 9.7", LED подсветка, мултитъч, IPS технология за максимален ъгъл на виждане. 1024х768 пиксела, устойчив на пръстови отпечатъци.
- Вградена памет 16/32/64 GB флаш памет
- Процесор: A4 1GHz, разработен от Apple, с ниска консумация на енергия
- Батерията по данни на Apple издържа до 10 часа сърфиране в мрежата, гледане на видео и слушане на музика. Възможност за зареждане от компютър
- Акселерометър, светлинен сензор
- 3.5мм жак
- вградени говорители
- слот за SIM карта само в моделите с 3G
- Wi-Fi a/b/g/n
- GPRS/EDGE/HSDPA (опция) само за пренос на данни
-  A-GPS
- възпроизвеждане на видео: H.264 до 720p резолюция
- VoiceOver, Zoom на екрана (като при iPhone 3GS)
- Допълнителни аксесоари: външна клавиатура, външна камера.
 
Това е в общи линии техническата страна на нещата. Сега ще ви представим кратко ревю на gizmodo.com.
 
Според Gizmodo.com iPad създава усещане за стабилност и в същото време е учудващо лек. iPad е изключително бърз, като според gizmodo това е един от основните плюсове на устройството. „Като скорост е поне едно поколение пред iPhone 3GS." За изработката колегите казват: „Представете си MacBook Pro, само че по-малък, по-тънък и доста по-лек. От друга страна си представете уголемен iPhone." Реакцията при допир е на практика мигновена. Позицията на Home бутона е малко странна и като че ли е по-привична на iPhone. При iPad в нормална ситуация ръцете ви почиват в средата на лявата и съответно – дясната страна. 
iBook (приложението за четене на книги) създава една приятна илюзия. Създава се усещането за дълбочина на страниците. Текстът е ясно различим, екранът е ярък, но въпреки това не натоварва очите. Клавиатурата е по-удобна за писане от очакваното, но за хората с малко по-големи пръсти все пак може да има проблеми първоначално. В landscape режим също може да има леко неудобство, тъй като iPad се клатушка поради неравното задно покритие.
Zoom-ът чрез multitouch на снимките е по-бърз отколкото при iPhoto на лаптоп с Core2Duo процесор.
Важно е да се отбележи, че приложенията за iPhone ще вървят и на iPad, като вариантите са два – или в резолюцията на iPhone или чрез софтуерно удвоена резолюция в режим на цял екран. Това е страхотно решение от страна на Apple, въпреки че качеството на графиката няма да е оптимално, заради издуването на резолюцията.
През Wi-Fi сайтът gizmodo.com зареди доста бързо. 9.7-инчовият екран е перфектен за четене на информацията по сайта. Големината на екрана обаче прави още по-очевидни дупките по страниците, където трябва да са Flash видеата. iPad не поддържа Flash.   
 
Според gizmodo.com iPad представлява опит на Apple да убият лаптопите. Ясно е, че PC-тата ще останат на пазара още дълго време на експертни устройства, но базирайки се на успеха на iPhone, Apple смятат, че таблетите са бъдещето на потребителската електроника. Визията на Apple за „интернет устройство" от преди години се въплъщава в iPad. Ако вие сте закоравял потребител на тежки интернет сайтове с много Flash или пък искате да работите на Photoshop, то iPad не е за вас, но много потребители сигурно биха си дали парите за iPad вместо за лаптоп. Ето още размисли на колегите:
„Устройство, което 700 грама и чиято батерия може да изкара 10 часа (теоретично)?! Дайте ни направо две. iPad може да се свърже и с Bluetooth клавиатура. В интерес на истината бихме носили насам натам iPad вместо лаптоп."
Устройството е много удобно ако искате просто да го извадите, да си проверите пощата или да покажете някой PDF документи на колегата си.
Cloud услугата iWork е страхотна, но не е ясно колко хора ще я предпочетат пред стандартния Office.
По отношение на екрана, за всички беше ясно, че идеална резолюция или отношение не може да бъде постигната. Филмите са в широкоекранни резолюции, но пък уебстраниците и електронните книги определено не са. Отношението 4:3 е такова, че широкоекранните филми са заобиколени от големи черни области, така че може да очакваме, че следващите iPad устройства ще са мааалко (не много) по-широкоекранни.
Достъпът до 3G интернет ще струва 15 долара на месец за 250MB или 30 долара за неограничен. Това са тарифите от мрежата на AT&T, но iPad се продава unlocked, т.е. може да сложите SIM карта на друг оператор.
Ами порното? Да кажем, че може да държите iPad и с една ръка, след като тежи някакви си 600-700 грама.
Четене на книги. Книгите за iPad първоначално ще струват повече от тези за Kindle (софтуерна и хардуерна платформа за четене на книги на Amazon). iPad ще си има собствен магазин на електронни книги.
iPad има и микрофон, така че няма причина да не провеждате VoIP разговори.
iPad е в общи линии огромен iPhone, така че ако искате да използвате стандартните форми на свързаност за един лаптоп, ще трябва да се сдобиете с някои допълнителни аксесоари, които се свързват към един специфичен порт с 30 пинчета. Такива аксесоари ще са кабел-преходник към USB, външен SD адаптер и външна камера. Има възможност USB кабела и SD адаптера да се използват само за пренос на снимки и видеа, което ще е жалко. Ще видим в скоро време. 
 
Няколко думи за iWork. iWork 2010 беше представен на едновременно с iPad (в един ден по-точно). Cloud базираната услуга ще се възползва от мултитъча на iPad по един уникален начин и ще промени начина, по който хората правят презентации (или поне това е замисълът). Keynote е еквивалентът на PowerPoint в iWork. В Keynote може да влачите, разпъвате, уголемявате, свивате различни обекти чрез мултитъч. Може да добавяте и анимации и ефекти на преход.
Pages пък е еквивалентът на Word. Софтуерната клавиатура може първоначално да ви затрудни, но работата със сензорен екран дава предимства при навигацията между страниците, при маркирането на текст и т.н. Numbers пък трябва да се грижи за spreadsheet-овете ви. И трите приложения струват по 10 долара или общо 30 долара за целия офис пакет, казано метафорично. Кое точно е Cloud базирано в цялата схема не е ясно на този етап.
 
iPad ще има магазин за електронни книги на име iBook. Там ще има публикации на издателства от ранга на Penguin, Harper Collins, Simon & Schuster, Macmillan, Hachette. Системата за закупуване ще е сходна с тази при App Store, а интерфейсът на магазина ще напомня рафт с книги. Засега не се знае дали ще може да качвате на iPad свои книги, различни от тези в iBook, чиято цена между другото ще варира между 5 и 15 долара.
Големите вестници и магазини ще мога да създадат свое приложение за iPad и потребителите ще могат да се информират навсякъде и по всяко време. Приложението на The  New York Times предлага и видео съдържание, въпреки че като цяло не е кардинално различно от една стандартна уеб страница.
Филми може да сваляте от iTunes, но вече споменахме за неудобството, произтичащо от разликата между широкоекранните филми и неширокоекранния екран на iPad. 
 
Лека-полека стигаме и до цената на iPad. Ето как стоят нещата.
Wi-Fi + 16GB – 499 долара
Wi-Fi + 32GB – 599 долара
Wi-Fi + 65GB – 699 долара
Wi-Fi + 3G + 16GB – 629 долара
Wi-Fi + 3G + 32GB – 729 долара
Wi-Fi + 3G + 64GB – 829 долара.
 

iPad ще се появи в продажби в края на март, само че без 3G. 3G-версиите ще бъдат пуснати в продажба следващия месец (т.е. април).

Източници: gizmodo.com, apple.com

 
Последни новини:Huawei представиха Honor V9 в Китай...BlackBerry ще стриймват представянето...iPhone 8 ще има "революционна" предна...[Press Release] Операция „Жълти стотинки“...Първата реална снимка на Galaxy... Най-гласувани:Видео: Програмист ъпдейтва статуса...Timetilt - интересна концепция за...Apple iPad ревю от EngadgetВидео демонстрация на Nokia 5800...Направете си теми за Sony Ericsson...
 
comments powered by Disqus
 
Прочетена: 16303 пъти.
 
loading