Представянето на Assistant от Apple ще промени света

    През 1987 г. Apple е направил интересно клипче, в което предвижда какво ще предложи на своите потребители в бъдещето. Действието се развива през 2011 година (професорът търси статия, публикувана преди 5 години и малко по-късно компютърът я намира. Статията е публикувана през февруари 2006 г.). Професорът използва своя компютърен асистент (Knowledge Navigator), за да организира своята дейност. А този асистент страшно много прилича на Assistant, асистентът, който се очаква да бъде най-голямата новост в iPhone 5 (на второто клипче можете да видите какво може Assistant). Впечатлени сме от това колко точно хората в Apple са успели да предвидят в каква насока и с каква скорост ще се развият технологиите в бъдещето.

    През април миналата година Apple купи Siri. Тогава компанията разработваше Virtual Personal Assistant (VPA), който сега се нарича просто Assistant. Ето какво смятат от Siri за техния VPA:

    Virtual Personal Assistants (VPAs – виртуални лични асистенти) представят следващото поколение на парадигма за взаимодействия в интернет. В днешната парадигма следваме линкове в резултатите от търсене. С VPA ние взаимодействаме, като провеждаме разговор. Казваме на асистента какво искаме да направим, той прилага множество услуги и източници на информация, за да изпълни задачата. Подобно на истински асистент, VPA е личен; той използва информация за индивидуалните предпочитания и историята на взаимодействията, за да изпълни конкретните задачи, с всеки опит става все по-добър.

    Ето какво казва за Siri и Assistant Norman Winarsky, един от основателите на Siri:

    Нека да кажа, че нямам информация относно това, което Apple планира да направи с покупката на Siri. Прочетох слуховете, както всички останали, и изглежда, че Apple се подготвя да разкрие какво е направил със Siri през последната година и половина (ние очаквахме да се случи по време на WWDC). Не се заблуждавайте: акцентирането на изкуствения интелект от страна на Apple под формата на Виртуален Личен Асистент е изключително важно събитие. Ще отида още по-далеко и ще го нарека Променящо света събитие. В момента няколко човека се занимават с приложения, в които частично е вграден AI (изкуствен интелект), като Google Voice Actions, Vlingo или Nuance Co. Siri беше много по-напред от тези технологии, или поне преди две години беше.Това е ИСТИНСКИ Изкуствен интелект и ИСТИНСКА пазарна употреба. Ако слуховете са верни, Apple ще позволи на милиони хора да взаимодействат с машини на естествен език.