Apple, Error 53 скандала и теория на конспирацията

  В края на миналата седмица, в мрежата се надигнаха вълни от недоволство около Apple и “грешка 53” съобщението в редица ремонтирани iPhone-и. В случай, че не сте чули вече, става въпрос за грешка, която се изписва на устройството Ви, след като е ремонтирано в неоторизиран от компанията сервиз. Проблемът засяга устройства, само след като бъдат актуализирани до iOS 9. Странна и доста неприятна ситуация, нали?

  Доклад от The Guardian, разказва за няколко различни потребителя засегнати от грешката (error 53), спекулирайки че това е част от по-мащабен план на ябълковата компания “да отдалечат неоторизираните сервизи” от продуктите си.

  Според изявлението на Apple, “Error 53” грешката е резултат от “разминаване” между компоненти и е предназначен за защита на потребителите. Съобщават, че Error 53 не е грешка или аномалия – софтуерът е проектиран да работи така.

  Ето и приблизителния превод на думите им:

  “Ние приемаме сигурността на клиентите си много сериозно и Error 53 е резултат на проверките за сигурност, предназначени за защита на потребителите. iOS проверява, дали Touch ID сензора във Вашия iPhone или iPad, съвпада с други компоненти на устройството Ви. В случай, че установи несъответствие и проверката се “провали”, Touch ID сензора, включително Apple Pay се забраняват. Тази мярка за сигурност е необходима за защита на Вашето устройство и за да предотврати подмяна с друг Touch ID сензор. В случай, че клиент се сблъска с Error 53, съветваме ги, да се свържат с Apple Support”

  Изявлението звучи разумно и може да се приеме, като защита на клиента. Това, което ни притеснява обаче е, че Apple използват “дали Touch ID сензора във Вашия iPhone или iPad, съвпада с други компоненти“, без да се упоменава кои са тези “други компоненти”…

  Виж още:  Apple представиха новите iPhone 13 модели

  През 2015 година, в мрежата се носеха слухове, че Apple са затворили завод в Китай, който е произвеждал дисплеи за iPhone 5 и iPhone 5s. Едва месец преди да го затворят (ако е слуховете са истина), дисплеите за гореспоманите модели струваха около 50-60лв за брой, а след това цената им скочи на около 120 лв. Друг пример за “пряко бъркане в джоба на Apple” е наскоро появилото се видео, как очевидно неоторизиран сервиз, сменя флаш паметта в iPhone 6s 16GB, за да се превърне в iPhone 6s 128GB, само за 60 долара (вижте видеото).

  Това, което се опитваме да кажем е, че ако липсата на конкретика за “съответствието с други компоненти”, се принесе между Touch ID и дисплея на смартфона – ще се наложи за всеки счупен дисплей, да се заплаща по-висока сума за ремонт в оторизиран сервиз на Apple. Разбира се, надяваме се това никога да не се случи.

  Виж още:  Apple представиха новите iPhone 13 модели

  И за да влезем съвсем в “теория на конспирацията“, ето и едно съвпадение…

  По стечение на обстоятелствата, Apple очевидно въвеждат нова програма, която ще изкупува стари iPhone-и, включително такива със счупени екрани, повредена камера или неработещи бутони (както се казва в редица популярни клипове в YouTube, свързани с Илюминатите – “Случаенос? Не мислиа!”). 9to5mac съобщават, че Apple ще разширят програмата си, включвайки iPhone 5, iPhone 6 и iPhone 6 Plus смартфони с “разумни щети”, като ще заплаща съответно по $50, $200 и $250 за всеки.

  И така, вярвате ли в конспиративни теории?