Кой ще поризвежда A6 процесорът, който ще видим в следващите устройства на Apple?

    До преди няколко месеца отношенията между Samsung и Apple бяха доста добри. Двете компании освен конкуренти бяха и партньори. Известно е, че Samsung произвежда някои от частите за устройствата на Apple – A4 (използван в iPhone 4 и iPad) и A5 (използван в iPad 2) процесорите, AMOLED екранът, използван в iPhone 4.

    Преди няколко месеца двете компании започнаха да завеждат дела една срещу друга, твърдейки, че другата компания копира дизайна на устройствата им. В един момент и двете компании поискаха от съда да им даде възможност да видят устройствата, които конкурентната компания подготвя да предложи на пазара с аргумента, че искат да са сигурни, че компанията реално има продукт, който подготвя, а не чака да види продукта на първата компания. Малко след това се появи слух, че изпълнителните директори на двете компании правят усилия да постигнат извънсъдебно споразумение, а съвсем наскоро се появи информация, според която Apple е завела поредно дело срещу Samsung, този път в Южна Корея (както знаем Samsung е южнокорейска компания). Това ново дело ни кара да се съмняваме, че компаниите имат желание да решат проблемите извън съда.

    Сега попаднахме на информация, според която, Apple заплашва Samsung, че ще избере нов производител за частите на своите бъдещи устройства. Става въпрос за Taiwan SemiConductor Manufacturing Company (TSMC). Говори се, че през 2012 година TSMC ще започне производството на A6 чипове. Ако това се случи, то приходите на Samsung ще намалеят значително. През месец февруари Apple е направил поръчка за компоненти за своите устройства към Samsung на стойност 7.8 милиарда долара. Става въпрос за производство на процесори, екрани и NAND памети. Малко преди това, през януари месец, Apple и Samsung са сключили споразумение, според което Samsung е трябвало да увеличи четири пъти производството на процесори. В резултат на това споразумение Samsung инвестира 3.6 милиарда долара, за да разшири своето производство в Остин, Тексас.

    Ако сега Apple реши да смени своя доставчик на компоненти за своите устройства, това значително ще повлияе върху приходите на Samsung. Слухове, че Apple смята да избере TSMC за производител на компоненти за своите устройства, са се появявали и преди, но до момента това не се случило. Трябва също да отбележим, че ако това се случи, следващия iPhone няма да има AMOLED екран.