Apple ще трябва да заплатят 13 милиарда евро данъци в ЕС

  Apple правят бизнес в Ирландия от повече от десетилетие, заради ниската данъчна ставка за команиите в страната. Оказва се обаче, че от Купертино може да са се възползвали нечестно от законите в държавата и сега Европейският Съюз настоява да получи общо 13 милиарда евро в данъци (14.68 милиарда долара).

  Европейската комисия обяви решението си във вторник, като отбелязва че Apple са заплатили данъчна ставка от 1% за 2003 година, която спада до едва 0.005% до 2014 година, заради скок в печалбите на компанията. Корпоративният данък в Ирландия е трябвало да бъде 12.5%, което е доста по-малко от този в Щатите.

  Смята се, че Ирландия третира Apple по “специален начин”, а според европейския комисар Margrethe Vestager:

  “Държава членка, няма право да дава данъчни облекчения на избрани фирми. Това е незаконно, съгласно правилата на ЕС”

  Ирландия вече обяви, че ще обжалва решението, а Тим Кук набързо публикува отворено писмо в което опровергава твърденията. Той твърди, че компанията е създала над 1.5 милиона работни места в целия ЕС и че:

  “Европейската комисия опитва да пренапише историята на Apple в Европа, игнорира данъчните закони в Ирландия и преобръща международната данъчна система”

  Това е най-голямото данъчно осъждане в историята, срещу компания в ЕС и може да се превърне в превратна точка в отношенията на стария континент с мощните американски фирми, търсещи “данъчния рай”. Разбира се, Apple ще окажат съпротива, но е интересно как ще се развият събитията в бъдеще. От една страна, ако “глобата” бъде наложена и Apple заплатят 13 милиарда евро, не е изключени цените на бъдещите iPhone-и да бъдат по-високи… Ще следим темата.

  Не пропускай:  Apple постепенно напускат Китай: iPhone 11 вече се произвежда в Индия, AirPods във Виетнам