iCloud “One more thing !!!”

    Steve Jobs вижда iCloud като опит да се премахне компютъра от центъра на цифровия живот на потребителите. До сега потребителите съхраняваха цялата своя музика, снимки и документи на своя компютър и прехвърляха части от тях на останалите си устройства. С времето тези периферни устройства имат все повече възможности и става все по-голямо неудобство за потребителите да прехвърлят своите файлове на устройството, на което ще искат да ги използват по-късно. iCloud е безплатна услуга (в по-голямата си част), която напълно замества MobileMe услугата (чиято цена беше 99$ годишно).

    iCloud предоставя на потребителите място, на което могат да съхраняват музика, документи, снимки, backup-и, поща и други. Услугата може незабавно да синхронизира съдържанието, записано в iCloud с всички устройства на потребителя, като тази синхронизация се извършва автоматично. Според виждането на Steve Jobs, компютърът вече е просто още едно устройство, което се свързва с iCloud, а не основното място, на което потребителите да съхраняват своите файлове. Seve Jobs: “Some people think a cloud is just a hard disk in the sky” … “We think its way more than that.” (Някои хора мислят, че cloud-ът е просто hard disk в небето. Ние мислим, че е много повече от това.) iCloud съхранява файловете в cloud и изпраща безжично промените и новите файлове към всички устройства. Услугата е напълно интегрирана с приложенията. Цялата синхронизация се извършва автоматично, без намеса от страна на потребителя. Нещата просто работят.

    Тъй като голяма част от iCloud е безплатна, потребителите могат да се впишат в нея като въведат своето Apple ID в устройство, което се поддържа от услугата. Всеки iCloud потребител получава 5GB място, на което да съхранява своите файлове.

    Компонентите на iCloud

    iCloud има много различни компоненти, които на практика правят едно и също нещо – синхронизират вашето съдържание между устройствата, като правят нещата лесни и удобни за потребителите. MobileMe услугата предоставяше на потребителите възможност да синхронизират своите контакти, записи в календара и поща между всички свои устройства. Това е само малка част от услугите, включени в iCloud.

    Неща направени с Pages, Numbers или Keynote приложенията на iPad могат автоматично да се синхронизират с всяко друго устройство, което използва тези приложения с помощта на Documents in the Cloud. Third-party текстообработващи програми и други приложения би трябвало лесно да могат да се възползват от тази функционалност. Apple прави API-тата за съхранение в iCloud достъпни за външни разработчици.

    Photo Stream прави същото нещо, но със снимките на потребителите. Снимка, направена с iPhone, може автоматично да стигне до iPad без да е необходимо потребителя да прави нещо за целта. Новите снимки автоматично се качват в iCloud, след което се изпращат към всички устройства. За да се спести място, Photo Stream автоматично синхронизира 1000 последно добавени снимки, както и по-стари, които потребителят ръчно избере. Снимките се съхраняват върху компютъра на потребителя (PC или Mac). В iCloud снимките престояват 30 дни, време достатъчно, за да достигнат до всички устройства. Потребителите могат да import-нат снимки в iPhoto на своя Mac компютър, за да ги споделят чрез Photo Stream.

    Една от основните цели на iOS 5 е да премахне необходимостта от компютър. iCloud също помага в тази насока. Всяко устройство с Apple ID може да бъде backup-вано в cloud-а ежедневно и данните могат да бъдат възстановени върху ново устройство. Това премахва необходимостта да се прави пълен backup на iOS устройството върху компютър с помощта на USB кабел.

    С iCloud App Store, iBooks и iTunes получават възможността да показват нещата, които даден потребител вече е закупил. Това дава възможност на потребителите да свалят повторно всички вече закупени приложения, книги или песни на всяко регистрирано устройство без да плащат допълнително. Това е много готина възможност. Музикалната индустрия иска да класифицира всяко копиране на песен (дори копирането върху компютъра от легално закупено CD) като пиратство. А сега iCloud ще даде възможност на потребителите да свалят многократно песните, които веднъж са закупили, на всяко устройство, което даден потребител притежава. Когато потребител закупи една песен от iTunes, песента бива автоматично изпратена до всички останали устройства на този потребител.

    Mac App Store има секция за вече закупени приложения. Готино е да видим тази възможност и за iOS.

    ONE MORE THING!!! ONE MORE THING!!!

    (iTunes Match)

    iTunes Match използва факта, че Apple има 18 милиона песни в своя музикален магазин. Това означава, че повечето от песните, които потребителите са rip-нали, ги има в iTunes. iTunes Match сканира устройствата на потребителя и търси съвпадения на откритите песни с песни в iTunes. При открито съвпадение потребителите получават песните с bitrate 256kbps AAC без DRM. А това означава, че ако iTunes открие пиратска песен или песен с по-ниско качество, потребителят получава песента напълно легално, с bitrate 256kbps и без DRM (DRM – Digital Rights Management). А дали това не означава, че Apple може да озакони пиратските песни на своите потребители. Ако музикалните компании смятат за пиратство rip-ването на легални CD-та, какво ли смятат за iTunes Match?

    Цената на iTunes Match е 24.99$ годишно. Apple твърди, че сканирането на устройствата и търсенето на съвпадение на откритите песни с файловете в iTunes ще отнема много малко време. Какво означава това? Вероятно ще се проверяват само таговете на музикалните файлове. Ние предполагаме, че потребител ще може да вземете една mp3-ка, да промени нейните тагове и да напише, че това е „Thriller” на Michael Jackson. И iTunes Match, че приеме, че потребителят притежава тази песен и тя ще стане легална. Песента ще бъде изпратена до всички устройства на този потребител. След това същият потребител може да напише в таговете на mp3-ката, че това е „I will always love you” на Whitney Huston и iTunes ще му даде и тази песен. Apple ще даде на потребителите неограничено количество легални песни само за 25 $ годишно. Е, това е услуга, която никоя друга компания не може да предложи на своите потребители.

    Трябва да отбележим, че това са само наши предположения за услугата iTunes Match, за това как ще работи тази услуга и как може да бъде използвана. Предположенията са направени на база на информацията, която Apple е споделил за услугата. Но това не означава, че предположенията ни са правилни.

    Накратко това са нещата, които предлага iCloud. Потребителите получават много възможности да синхронизират своите файлове между различни устройства. Затворената природа на екосистемата означава, че Apple има по-голям контрол върху начина, по който работят услугите и компанията има потенциална възможност да предложи безпроблемно използване на тези услуги на своите потребители.

    Голям минус на iCloud е, че ако не използвате няколко Apple устройства, няма да можете да се възползвате от пълните възможности на услугата. Windows компютърът ще може да използва възможностите на iTunes, но потребителите няма да имат този безпроблемен достъп до Photo Stream и синхронизация на email-ите. От друга страна, само за 25$ годишно имате възможност да получите напълно легално всички песни, които желаете.