В BlackBerry “хвърчат глави”, както и трябва да бъде

    Временният изпълнителен директор на BlackBerry не си играе и доказателство за това са напусканията на маркетинговият директор Frank Boulben и COO-то Kristian Tear. Въпреки че новините за напуснали служители, не са добри по принцип, в случая на BlackBerry те са повече от необходими и показват носенето на отговорност. Естествено, показват и решимост от страна на мистър Чен, да вкара компанията в релси.

    За да добиете представа за грешките на Boulden като маркетингов директор, трябва да си спомните две основни маркетингови решения, които компанията направи през последните години: наемането на Алиша Кийс за “креативен директор” и рекламата по време на Super Bowl, показваща неща за новата платформа на BlackBerry, които тя не може да прави (вижте видеата). И двете решения костваха много пари, а за сметка на това не направиха почти нищо, за да спрат потъването на канадците.

    Решението за наемането на Алиша Кийс беше съпроводено със скандал още от самото начало, след като звездата изпрати туит от своя iPhone, колко много харесва BlackBerry 10 OS. Както Apple, Samsung и дори Microsoft показаха в последно време, не е нужно да имате скъпа знаменитост, за да създадете успешна рекламна кампания и на технологичните компании, залагащи на това (като HTC с Robert Downey Jr.) не им е гарантиран сигурен успех. Нещо повече, съдейки по примера с HTC – нещата никак не са “на добре”.

    Така или иначе е ясно, че маркетинговият отдел в BlackBerry се нуждае от свежи сили, за да помогне на компанията да се върне в надпреварата при смартфоните.

    От нас – успех.