Google купува Motorola за 12.5 милиарда долара

    Помните ли, когато Sanjay Jha, CEO на Motorola, сподели, че компанията може да започне да използва мобилната платформа на Microsoft, Windows Phone, ако успее да сключи толкова добра сделка с Microsoft, колкото Nokia е сключила. Той е споделил пред PC Magazine: “Ще трябва да обмисля дали промяната на фокуса от Android към Windows ще бъде правилното нещо за нас, но ако възможностите на Windows са такива, че това да бъде правилното нещо за нас, аз мисля, че ще го обмислим.”

    Е, изглежда, че компанията в крайна сметка е решила да избере мобилната платформа на Google (Android) пред мобилната платформа на Microsoft (Windows Phone 7).

    До съвсем скоро Android имаше един голям проблем – това е доста нова мобилна платформа, която няма достатъчно патенти. По тази причина, множество компании продължават да съдят Google и шансовете на Google в съда не бяха много добри. Което пък сериозно застрашаваше мобилната платформа. Защо говорим в минало време? Спомняте ли си предложението, което колегите от unwiredview.com дадоха на Google как да разреши проблемите си с патентите? Като купи Motorola. Изглежда, че ръководството на Google е приело съвета (или е имало същата идея като пичовете от unwiredview.com?).

    ДА, Google купи Motorola за 12.5 милиарда долара. Ето какво е публикувано на The Official Google Blog:

    Днес, повече от 150 милиона Android устройства са били активирани в целия свят – като повече от 550 000устройства се активират всеки ден – чрез мрежа от над 39 производителя и 231 мобилни оператора в 123 държави. При феноменалния успех на Android, ние постоянно търсим нови начини, по които да подобрим Android екосистемата. За това съм толкова развълнуван да съобщя, че се съгласихме да придобием Motorola.

    Заедно ние ще създадем удивителни изживявания за потребителите, които ще подобрят цялата Android екосистема, като от това ще спечелят потребителите, партньорите и разработчиците.

    Тази придобивка няма да промени нашето решение да управляваме Android като отворена платформа. Motorola ще продължи да използва Android с лиценз, а Android ще остане отворен. Ние ще управляваме Motorola като отделен бизнес. Нашето придобиване на Motorola ще увеличи конкурентостта като ще увеличи портфолиото с патенти на Google, което ще ни позволи по-добре да защитаваме Android от неконкурентни заплахи от Microsoft, Apple и други компании.

    А ето и част от официалното прес съобщение, публикувано на уеб страницата за инвеститори на Google:

    Google Inc. и Motorola Mobility Holdings, Inc. днес обявиха, че са стигнали до окончателно споразумение, според което Google ще закупи Motorola Mobility за 40.00$ за акция, или общо 12.5 милиарда долара… Транзакцията е била единодушно одобрена от бордовете на директорите на двете компании.

    Вероятно основната причина, поради която Google е купил Motorola, е множеството патенти, които компанията притежава.

    Sanjay Jha, CEO на Motorola, обяви още в края на месец юни, че компанията е отворена към партньорство. Тогава той сподели:

    „Искам накратко да споделя нещо за интелектуалната собственост. Както повечето от вас знаят, ние притежаваме най-голямото и силно портфолио с патенти в индустрията. Ние имаме над 17 000 патента и очакваме да получим още 7 000 патента, като тяхната сила е най-вече в 2G и 3G, както и не основни патенти, важни за доставянето на конкурентни продукти на пазара, за компресиране на видео, декомпресиране и технологии за сигурност и накрая, водеща позиция в 4G LTE.

    С новите участници в мобилната сфера, които водят до събиране на мобилност, медия, компютри и интернет, нашето портфолио с патенти става все по-важно. Ние редовно преглеждаме своите стратегически възможности и придобивки, включително интелектуалната собственост, като се стремим да постигнем по-висока стойност.”

    Но освен патентите, Google може да спечели много повече от придобивката на Motorola. С тази покупка, Google започва да заприличва донякъде на Apple. Apple произвежда един от най-страхотните смартфони на пазара, толкова страхотен, че 35% от потребителите са склонни да купят следващия iPhone, без да знаят нищо за него. Всяка година Apple представя ЕДИН нов смартфон и въпреки това, компанията се превърна в най-големия производител на смартфони. Една от множеството причини довели до този успех е фактът, че Apple е производител едновременно на хардуера и на софтуера на тези устройства, т.е. софтуерът е създаден специално за хардуера на iPhone. И той работи перфектно на това едно устройство (на практика, през повечето време актуалната версия на iOS поддържа последните 3 модела iPhone. iOS 4 поддържа iPhone 4, iPhone 3GS и iPhone 3S).

    При Android нещата стояха доста различно. Google поддържа мобилната платформа. Но тя е просто мобилна платформа. Тя е една за всички устройства, произведени от множество различни производители. Всеки производител трябва да я нагоди за хардуера на своето устройство. Не е изненадващо, че нещата не се получават толкова перфектно. До сега. От днес Google започва да произвежда хардуер и софтуер. И очакваме да видим изключителни Motorola Android устройства. Вече е ясно кой ще произвежда следващите Nexus телефони. Ние смятаме, че те ще бъдат толкова добри, при тях софтуера и хардуера ще си паснат толкова добре, колкото добре се получават нещата при iPhone.

    Различни потребители в Twitter са започнали да измислят имена на тези бъдещи Motorola Google Android устройства: motogoogle, mogoorola, googorola, googlorola, Motoroogle, Goomorola