Huawei са трети в света по продажби на смартфони и позицията им е напълно заслужена. Компанията сама произвежда чипсетите си, флагмените им са изключително тънки и красиви, а цените им са по-достъпни от тези на останалите топ модели на пазара.

Huawei P9 продължава традицията, но е и смартфон, при които китайците експериментират с един изцяло нов подход при мобилната фотография. Leica сертифицираната камера на гърба (един RGB и втори монохромен сензор) обединява предимствата на цветния и черно-белия сензор, за да получат повече светлина и по-добри яркост, динамика и детайли.

Акценти в хардуера на Huawei P9:

 • алуминиев корпус
 • 5.2 инчов, Full HD, IPS LCD дисплей, 423ppi
 • осемядрен HiSilicon Kirin 955 чипсет от Huawei (4 х Cortex A72 @2.5GHz + 4 x Cortex A53 @1.8GHz, Mali-T880MP4 графичен ускорител)
 • 3GB RAM/ 32GB памет или 4GB RAM/ 64GB памет
 • microSD карти (до 128GB)
 • Leica сертифицирана основна камера – 2 х 12MPx (RGB и монохромен сензор), хибриден автофокус, F/2.2 бленда, 1080p @60fps видео
 • 8MPx широкоъгълна, предна камера
 • несменяема, 3000 mAh батерия, fast charging
 • USB Type-C
 • сензор за пръстови отпечатъци

Акценти в софтуера на Huawei P9:

 • Android 6.0 Marshmallow
 • Emotion 4.1 потребителски интерфейс (EMUI 4.1) с поддръжка на жестове, страхотен Recent App екран и други
 • управление на батерията и приложенията за пестене на енергия, включително намаляване резолюцията на дисплея
 • софтуерни подобрения в камера приложението
 • впечатляващ, вграден редактор на снимки

Не ни хареса:

 • не може да записва 4К видео с основната камера
 • няма оптична стабилизация (OIS) на основната камера

Лично мнение:

Huawei P9 е впечатляващ, откъдето и да го погледнете. Въпреки, че не е с най-мощният чипсет към момента (Snapdragon 820 е с около 10% по-мощен), по-ниската Full HD резолюция на дисплея, му осигурява безпроблемна работа в интерфейса, приложенията и тежките игри.

P9 е достатъчно мощен, за да работи гладко, а EMUI 4.1 превръща работата със смартфона в удоволствие. Навигацията из интерфейса, универсалното търсене, Recent Apps екрана са изпипани с красиви и плавни преходи. Сензорът за пръстови отпечатъци работи бързо и безпроблемно в 10 от 10 случая.

Определено най-впечатляваща обаче е новата Leica сертифицирана камера в Huawei P9. Двата, RGB и монохромния сензора, не са произведени от немците от Leica, но са нов, забележителен и най-вече различен подход при камерите с два сензора при смартфоните. Вместо да използват втория сензор за 3D видео или за дълбочина на снимките, Huawei обединяват добрите страни от черно-белия и цветния сензор. Върху по-детайлното изображение от черно-белия сензор, те наслагват цветовете от RGB сензора, при което според компанията, P9 получава с до 270% повече светлина от iPhone 6s Plus и с до 70% повече от Galaxy S7.

Не пропускай:  Huawei имат по-малко от 9 милиона Kirin 9000 чипсета за Mate 40 серията

Доволни сме и от софтуера зад всичко това. P9 предлага много и разнообразни режими на снимане, включително такъв с ръчни настройки на фокус, експозиция, баланс на бялото и други. Huawei P9 може да запазва снимките Ви в RAW формат, за да ги редактирате по-късно от домашния си компютър. Ето някои от по-интересните режими на снимане:

 • Режим на снимане на документи – просто снимате даден документ, независимо под какъв ъгъл, софтуерът го анализира и Ви извежда само отрязъка с текста.
 • Воден знак – добавя воден знак на снимките Ви, като Вие можете да променяте вида на водния знак, текста и позицията му на снимката.
 • Има и опция за снимане на черно-бели снимки. Имайте предвид, че в този режим, ще се използва само 12MPx черно-бял сензор, който не се интересува от цвета на обектите в сцената и на теория, тази черно-бяла снимка, би трябвало да е доста по-качествена от снимка снимана с цветната камера и после прекарана през филтър.

Готин е и софтурът за префокусиране и добавяне на “боке” след като снимката е направена. Благоредение на него, след като сте направили снимка, да избирате кой от обектите да е на фокус и степента на замъгляване на останалите обекти. Появават се стойности, като тези при промяна на блендата, което е по-скоро като ориентир, защото всичко това работи със софтуер. Но пък резултатът е доста готин и се получават супер яки снимки за споделяне в социалните мрежи.

И за да допълнят максимално потребителското изживяване, китайците са вградили и най-мощният редактор за снимки в смартфон, на който сме попадали. Можете да редактирате всяка снимка до неузнаваемост – завъртане, подрязване, филтри, добавяне на цвят само на някой обект а останалото да е черно-бяло, множество ефекти и много-много други. Определено е най-мощният вграден редактор на снимки, на който сме попадали.

Huawei P9 ни впечатли с иновативната Leica сертифицирана камера, дизайна си, потребителския интерфейс и вградения софтуер за редакция на снимки. Постижение е и фактът, че двата камера сензора на гърба му, изобщо не стърчат извър супер-тънкия 7мм корпус на смартфона. Флагменът на Huawei се нарежда сред топ устройствата за 2016 година и въпреки, че едва ли ще заеме първото място – той определено си заслужи място в сърцата ни.

Видео ревюто е заснето със съдействието на Citytel.bg. Вижте актуалната цена на Huawei P9.