Microsoft печели от патенти, не от произведени продукти

    Tim Porter, адвокат на Google, смята, че остарелите закони в САЩ, свързани с патентите, позволяват на Microsoft да напада Android, вместо да разработва собствени продукти, а от това страдат иновациите. Според Tim Porter, системата за регистрация на патенти частично е виновна за множеството дела, които Microsoft завежда срещу производители на Android устройства. Според него, Американската агенция, която издава патенти, дава патенти за много неоригинални идеи. Върховният съд в САЩ е решил, че не трябва да се издава патент за нещо, което изглежда очевидно за хората с нормални умения.

    През годините Microsoft е придобил множество патенти. Част от тези патенти компанията е купила, заедно с Research In Motion, Apple и още няколко компании за 4.5 милиарда долара от Nortel. Porter смята, че Microsoft купува патенти, за да се бори с конкурентите, когато продуктите на компанията не се справят успешно на пазара.

    Android платформата има много по-голям пазарен дял от Windows Phone. Microsoft печели повече от лицензионни споразумения с производители на Android устройства, отколкото от продажбата на Windows Phone платформата на производители.

    Много от производителите предпочитат да сключат лицензионни споразумение, вместо да спрат производството на своите устройства, поради забрана, свързана с нарушаване на патент. Microsoft печели не само от сумите, които получава от производителите, плащащи такса на компанията за произведените от тях Android устройства. Компанията принуждава част от производителите да произвеждат Windows Phone устройства. Наскоро сключено споразумение със Samsung изисква от южнокорейският производител да произвежда Windows Phone устройства и да плаща лицензионна такса на Microsoft за използваната платформа.

    Производителите на Android устройства са съдени едновременно от Microsoft и Apple. Това може да ги накара да се откажат от Android платформата и да се насочат към Windows Phone, за да избегнат съдебните битки.