RIM представи два BlackBerry 7 смартфона – Bold 9790 и Curve 9380

    Research In Motion обяви два нови смартфона – Bold 9790 и Curve 9380. И двата телефона са с операционна система BlackBerry 7. BlackBerry Bold 9790 има сензорен екран с висока резолюция и тактилна клавиатура, 1GHz процесор, 8GB вградена памет и слот за карти памет, който поддържа карти с размер до 32GB. Curve 9380 е първият Curve телефон със сензорен екран. Екранът му е 3.2”, има 5MP камера със светкавица. И двата телефона ще излязат на пазара след няколко седмици.

    RIM се надява операционната система BlackBerry 7 да им помогне да възвърнат част от изгубения пазарен дял. В новата версия на операционната система са направени различни подобрения – в уеб сърфирането, гласово търсене, поддържа Augmented Reality и NFC, личните и служебните данни се управляват отделно, телефоните се предлагат с различни приложения.

    BlackBerry 7 включва предварително инсталирани приложения. Потребителите получават премиум версията на Documents To Go безплатно. BlackBerry Protect, което приложение също е предварително инсталирано, позволява на потребителите да backup-ват своите лични данни в Cloud.

    Avi Greengart, анализатор в Surrent Analysis, споделя: “Предизвикателството е в това, че OS 7 на практика е същата като OS 6, която е същата като OS 5, която в голяма степен и същата като BlackBerry операционната система преди 10 години.” „Потребителите от Северна Америка търсят повече от възможността да имате сензорен екран, те търсят потребителски интерфейс, който е направен от самото начало за използване с пръсти и включва широка екосистема от приложения и услуги.”

    Преди време RIM обяви, че следващата година компанията ще пусне на пазара устройства, които ще използват BBX платформа. BBX платформата е наследник на BlackBerry OS и на QNX платформата, която видяхме в BlackBerry PlayBook. Устройствата, които потребителите закупят сега, няма да могат да използват BBX платформата, която ще излезе следващата година. Много от потребителите вероятно ще решат, че предпочитат да изчакат излизането на новата операционна система преди да купят нов BlackBerry телефон. А това означава, че тези потребители ще се въздържат от купуване на телефоните, които RIM предлага сега. Вероятно през последното тримесечие на тази година RIM ще отбележи доста ниски продажби.