Steve Jobs е искал да създаде собствена мобилна мрежа и да замести мобилните оператори

    John Stanton е работил за няколко различни мобилни оператори и знае доста неща за мобилните мрежи и мобилните оператори. Stanton е споделил, че в периода от 2005 до 2007 година е говорил със Steve Jobs относно състоянието на безжичната индустрия:

    „Той и аз дълго говорехме за това дали синтетично може да бъде създаден мобилен оператор с използването на WiFi спектъра. Това беше част от неговата визия. Той искаше да замени мобилните оператори.”

    През 2007 година Steve Jobs се отказва от своята идея. Ако нещата се бяха развили по различен начин и Steve Jobs беше създал собствена мобилна мрежа, използвайки WiFi мрежите, цялата мобилна индустрия би изглеждала по съвсем различен начин.

    Въпреки, че Apple изоставя тази идея и не се превръща в мобилен оператор, компанията успява да промени доста неща за мобилните оператори. Преди iPhone мобилните оператори са купували голямо количество от даден модел мобилен телефон, след това са инсталирали собствен софтуер на тези устройства и са ги разпространявали в собствените си магазини. Мобилните оператори не инсталират собствен софтуер на iPhone. Освен това, iPhone може да бъде купен от магазините на Apple по света.