Тим Кук: Apple няма да създаде задна вратичка, за да помогне на ФБР

  Директорът на Apple, Тим Кук, е публикувал отворено писмо до клиентите на Apple, обявявайки, че компанията ще се противопостави на искането на федерален съдия, да помогне на ФБР, да достъпят до данните в iPhone 5c, на стрелеца от Сан Бернардино, Syed Farook. Споделя, че този въпрос е за обществено обсъждане, както и че компанията иска своите клинти да знаят за какво става въпрос.

  За тези, които не са чули, въпросният Syed Farook и съпругата му, са открили огън, убивайки 14 души и ранявайки 22 в Сан Беранрдино, САЩ. Федерален съдия е постановил, Apple да съдейства на ФБР и да им помогне да достъпят до информацията в неговия iPhone 5c.

  Сега, Тим Кук е публикувал отворено писмо до потребителите на Apple в цял свят. Започва писмото, отбелязвайки, че смартфоните са станали важна част от живота на хората и че много потребители съхраняват в тях лични разговори, снимки, музика, бележки, календари, финансова и здравна информация. В крайна сметка, Кук казва, че криптирането помага да се запазят всички лични данни на потребителите, което води до тяхната лична безопасност.

  Споделя още, че Apple и служителите на компанията са “шокирани и възмутени” от атаката в Сан Бернардино и че Apple са се съобразили с валидните призовки и заповеди за обиск от федералните следователи. Нещо повече, осигурили са им инженери, които да съветват ФБР. Въпреки това, Кук казва, че това е мястото, където трябва “да се постави чертата”.

  Ние уважаваме професионалистите от ФБР и вярваме, че намеренията им са добри. До този момент, ние сме направили всичко, което е едновременно по силите ни и в рамките на закона, за да им помогнем. Но сега, правителството на САЩ ни помоли за нещо, което просто не е нужно и нещо, което е изключително опасно да се създаде. Те искат да отворим “задна вратичка” към iPhone.

  По-конкретно, ФБР иска да направим нова версия на операционната система за iPhone, заобикаляйки няколко важни функции за сигурност и да я инсталират на откритият по време на разследването iPhone. В неподходящи ръце, този софтуер – който не съществува на този етап – би могъл да отключи всеки iPhone, стига да се има физически достъп до устройството.

  Кук казва, че докато правителството предполага, че заобикаляйки функция, която бликира iPhone след определен брой погрешно въведен код, може да се използва само и единствено на едно устройство, това “просто не е вярно”. Споделя, че веднъж създаден, подобен софтуер може да бъде използван непрекъснато. “Във физическия свят, той може да се приравни с универсален ключ, способен да отвори стотици милиони врати – от такива на ресторанти, до банкови и домашни врати”.

  Подобен ход, продължава Тим Кук, ще подкопае десетилетия работа на Apple по подобряване на сигурността, които осигуряват защитата на потребителите. Отбелязва и иронията, да се питат инженерите по сигурността в Apple, как целенасочено да се отслаби защитата, която те самите създават. Коментира, че експертите по сигурността предупреждават, че отслабването на криптирането, от потенциалните слабости ще могат да се възползват както “добрите”, така и “лошите”.

  Накрая, Тим Кук казва, че ФБР предлагат нещо, което Apple наричат “безпрецедентна употреба” на закон от 1789 година, който оторизира федералните съдилища, да издават всички необходими или подходящи заповеди “в помощ на съответните им юрисдикции”. Според Кук, смразяващият ефект от тази употреба, би позволило на властта, да събира данни от всяко устройство или пък да изискват от Apple, да се създаде програма за събиране на данни, за намеса в данните на клиентите им, включително за нарушения, като използването на камерата или микрофона на смартфона, без знанието на потребителя.

  Кук заключава отвореното писмо, че Apple ще оспорват заръките на федералния съд “с най-дълбоко зачитане на демокрацията и любов към страната”.

  Това е. Определено Тим Кук е сладкодумен. Остава да видим, как точно ще се развият събитията в бъдеще. Преводът е прибизителен. Оригиналният текст на отвореното писмо, можете да видите тук.