Air Charge (зареждане по въздух). Дали и кога?

В петък, Xiaomi представиха Air Charging технология, за зареждане на устройства по въздух. Естествено, видеото предизвика фурор сред потребителите, но идеята за подобен тип зареждане изобщо не е нова. Всъщност, още преди няколко години, Energizer имаха подобно решение, което все още (доколкото знаем), не е намерило пазарна реализация. Имаше слухове, че Apple работят с Energizer, за да представят “наистина безжично зареждане на до няколко устройства едновременно”…

Истината е, че не е лесно за да направи “зареждане по въздух”. До момента са се опитвали много компании и нито една от тях не е успяла. Причините са много:

  • дори при съществуващата на пазара технология за обикновено безжично зареждане, има големи загуби за да премине енергията през обвивката на адаптора за зареждане и през корпуса на смартфон
  • изключително трудно е да се създаде “зареждане по въздух”. Технологията изисква специален предавател с милиметрови вълни (и с много антени), които да насочва лъч към специален приемник в смартфона (с много антени), който да приема и да зарежда батерията
  • има опасания, че подобно преминаване на вълни, може да бъде вредно за човек намиращ се между станцията за зареждане и устройството

Вижте демо видеото от Energizer от преди повече от 5 години:

Ето го и видеото от преди няколко дни на Xiaomi в тяхното Mi Air Charge:

Ето и интересната част

Motorola също представиха свое решение за Air Charging. Тяхното решение се нарича Motorola Air Charging. На практика е същото, като на други компании (включително това на Mi Air Charge на Xiaomi), но пък са дали доста любопитни детайли за това, как работи цялата работа..

Motorola са използвали малък предавател на милиметрови вълни, за да подсигурят “насочено зареждане в диапазон от 80 до 100 см (до 1 метър). На картинката са показани два смартфона, които се зареждат на различни разстояния от предавателя.

Главният мениджър на бизнеса с мобилни телефини на Lenovo в Китай е заявил, че решението им предлага много по-голямо разстояние от текущото Qi безжично зареждане и може да зареждане множество устройства едновременно.

Демонстрират обаче и решение, при което “пази” потребителите. В случай, че между смартфона и предавателя се постави ръка или друго препятствие – зареждането се прекъсва. Вижте видеото:

Истината е, че може би все още е рано за тази технология. Зареждането по въздух е прекрасна идея, но би било изключително полезно за потребителя, ако изпълнява следните три условия:

  • да е бързо
  • да е масово внедрено в устройствата на пазара (спомнете си, че устройствата трябва да има много антени, които да прихващат зареждането от предавателя)
  • да е безопасно за потребителите

Разбира се, всички тези условия ще бъдат изпълнени.. Някой ден. Не сега. Да не забравяме, че вече има смартфони, които предлагат 60W и 120W жично зареждане, което ще зареди батерията на смартфона буквално за 15 или 20 минути.

Все още е рано за “Air Charging”. Може би след няколко години…