Нов експлойт дава на зловреден софтуер, достъп до потребителските данни на Samsung Galaxy S III и др

    От TheNextWeb научаваме, че легендарните xda-developers са се изявили отново. Потребител във форума с никнейм alephzain твърди, че е открил уязвимост в множество устройства на Samsung, която дава достъп до цялата физическа памет. Оказва се, че след придобиване на достъп има зловредният софтуер има почти неограничени възможности като изтриване на цялата информация и wipe, увреждане на устройството и може би още по-лошото да използва цялата Ви информация за каквито цели намери за добре.

    Alephzain е тествал пробива на Samsung Galaxy S III, за да го руутне, но според него слабостта съществува и в Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Note II, Meizu MX и вероятно и във всички устройства с Exynos процесор (4210 и 44120) и Samsung кърнъл.

    Модератор на никнейм Chainfire е създал .apk (инсталационен файл в Android OS), който използва пробива в сигурността открит от Alephzain, за да получи администраторски права на (root) и да инсталира последната версия на SuperSU на всяко Exynos4 базирано устройство. (SuperSU следи и записва локално в телефона, кои други приложения изискват Root и дава възможност на потребителите да предоставят или забраняват достъп до root правата за всяко приложение по отделно)

    Според поста, съвместимите устройства са:

    1. Samsung Galaxy S2 GT-I9100
    2. Samsung Galaxy Note GT-N7000
    3. Samsung Galaxy Note 2 GT-N7100
    4. Verizon Galaxy Note 2 SCH-I605
    5. Samsung Galaxy S3 GT-I9300
    6. Samsung Galaxy S3 LTE GT-I9305
    7. Samsung Galaxy Note 10.1 GT-N8000
    8. Samsung Galaxy Note 10.1 GT-N8010

    Samsung са били уведомени за проблема. През това време, Supercurio е създал фикс, за да запуши дупката в сигурността.

    За повече подробности, можете да следите темата в XDA.