Android Q може да даде на операторите още инструменти за по-добро заключване на смартфоните

снимка: 9to5google

Тази година, Google ще представят следващата версия на Android – Android Q. Детайлите по новата платформа са малко, но вече знаем че ще донесе Dark mode (тъмен режим) на интерфейса и по-добър контрол на разрешенията.

Сега обаче, са открити още детайли, които може да не Ви харесат. Според source кода (чрез 9ti5mac), има няколко нови функции, обозначени като “подобрения за ограничения от оператора за Android Q”, като всяка от тях очевидно ще даде на мобилните оператори по-фино регулиране на заключването на смартфоните.

Един от потенциалните ефекти на кода, включва възможността на операторите, да заключват втората СИМ карта (при смартфоните с две СИМ карти). Иначе казано, представете си мобилния оператор създаде правило “СИМ2 слотът да бъде активен, само ако на СИМ1 слотът има карта на еди-кой-си оператор”.

Друга потенциална заплаха е, че мобилните оператори ще могат да са много по-прецизни за това, кои други мобилни оператори ще могат да се използват на даден смартфон (или да не се използват). Пример е ако някой от родните оператори, разреши на друг мобилен оператор, да работи с даден смартфон, защото имат уговорка или пък просто използва тяхната мрежа за пренос…

Разбира се, тези функционалности поне за момента са по-скоро възможни, отколкото нещо което със сигурност ще се случи. Ще трябва да изчакаме до официалния анонс и след това, да видим каква точно “сила” ще даде Android Q на мобилните оператори.