3G устройствата на Apple (без iPhone 4S) временно забранени в Германия

    Регионалният съд в Manhaim е решил, че Apple нарушава патент, използван за синхронизиране на email акаунти. В резултат на това решение Motorola Mobility може да поиска информация от Apple относно миналите продажби и да държи Apple отговорен за щети. Съдията Andreas Voss е споделил след делото: „Съдът стигна до заключението, че формулировката на патента покрива функциите, които са разглеждани тук.“ Apple “не успя да убеди съда, че не го (патента) нарушава.”

    За известно време в немския онлайн магазин на Apple бяха премахнати повечето устройства на компанията, които имаха 3G възможности. По някаква причина най-новият смартфон на Apple, iPhone 4S, не беше едно от тези устройства. Или телефонът е прекалено нов и не е бил включен в иска на Motorola, или устройството използва чипове на Qualcomm, докато устройствата, чиито продажби са забранени, използват чипове на Infineon. Възможно е само устройствата с Infineon чипове да нарушават въпросния патент.

    Ето какво споделят от Apple: “Apple вярва, че този стар патент е невалиден и ние обжалваме решението на съда.”

    Малко по-късно в немския Apple Store са били върнати всички устройства.

    Патентите, които Apple нарушава, трябва да попадат в категорията FRAND (Fair, Reasonable, and Non-Discriminatory – честни, разумни и не дискриминиращи). Това означава, че компанията трябва да може да плати, за да използва въпросните патенти, на пазарни цени – т.е. на цени, като тези, които плащат други компании на пазара, като Nokia, Samsung, … Според Apple, Motorola не е предложила на компанията подобна възможност. А Apple е използвал този факт, за да бъде вдигната забраната за продажба на техните 3G устросйтва.