Акциите на Apple спадат с 5%

    Apple сподели, че приходите на компанията за последното тримесечие са се увеличили с 23% спрямо същото тримесечие предходната година и са достигнали 35 милиарда долара. Но тези приходи са с 2 милиарда долара по-малко от очакванията на Wall Street. А това доведе до над 5% спад в цената на акциите на Apple до 570.81$. Доставчиците на Apple също са негативно повлияни. Цената на акциите на LG Display, Toshiba и Hon Hai е спаднала с 5% до 7%.

    Нетните приходи на Apple са нарастнали с 21% спрямо същия период предходната година и са достигнали 8.8 милиарда долара, или 9.32$ за акция. Това е с около 10% по-малко от очакваното.

    Продажбите на Apple са намалели с 22% спрямо предходното тримесечие в Азиатско-тихоокеанския регион. В Америка и Европа продажбите са намалели с между 3% и 6%.

    За периода от април до юни Apple е доставил 26 милиона iPhone устройства. Анализаторите от Wall Street са очаквали броят им да бъде 28-29 милиона. За сравнение през предишното тримесечие (януари – март) компанията е доставила 35.1 милиона устройства.

    Феновете очакват Apple да им предложи напълно преработен телефон с по-голям екран след няколко месеца.

    Продажбите на iPad са стабилни. Близо половината от продаваните в света таблети са iPad. През последното тримесечие, продажбите на iPad са достигнали 17 милиона, което е повече от очакваното.

    iPhone е най-купуваният и най-популярният продукт на Apple. iPad не е достатъчно силен продукт, за да повлияе на числата. iPhone 5 е изключително силно очакван продукт. За него ще бъде много трудно да надвиши очакванията.