Apple се извиняват за Error 53. Пуснаха iOS 9.2.1, която решава проблема

Събитията около Apple са доста динамични през последните седмици. Компанията отказа искането на ФБР, да направи “задна вратичка” за iPhone и тепърва ще видим какво точно ще се случи там. А повярвайте ни, важно е и засяга всеки потребител.

Седмица преди това обаче, Apple признаха за така наречена от тях “функция” в iOS, която разпознава “разминаване” между компонтите в iPhone и след ъпдейт смартфонът просто става неизползваем. Това е Error 53 скандалът. Ябълковата компания, че “Error 53 не е грешка или аномалия – софтуертът е проектиран, да работи по този начин”.

Съдебния иск срещу Apple не закъсня. Повече по темата – тук.

Сега, Apple се извиняват на потребителите и пускат фикс за всички iPhone-и, които са повредени (засегнати) от Error 53 съобщението. Компанията пусна iOS 9.2.1 ъпдейт, който възстановява повредените смартфони. По разбираеми причини, ъпдейтът се разпространява само през iTunes.

Изявлението на компанията, съдържа извинение за Error 53, като заявяват, че софтуерът е бил предназначен да се използва само в заводите, за да се проверява хардуера.

Все пак, в случай, че Touch ID сензорът Ви е подменен, от съображения за сигурност, след ъпдейта до iOS 9.2.1 – смартфонът ще функционира нормално, но сензорът за пръстовите отпечатъци няма да работи.

Apple за TechCrunch:

Някои устройства на наши клиенти показват Connect to iTunes”, след опит за актуализация на iOS или възстановяване от бекъп през iTunes на Mac или PC. Това е последвано от Error 53 съобщение в iTunes, след като тестът за сигурност не премине успешно. Този тест е предназначен, да провери дали Touch ID работи правилно, преди устройството да напусне завода.

Днес, Apple пусна актуализация на софтуера, позволяваща на клиентите, срещнали това съобщение, успешно да възстановят своя iPhone чрез iTunes на Mac или PC.

Извиняваме се за причиненото неудобство. Това трябваше да е тест за заводите и не трябваше да достига до клиентите. Клиенти, които са платили за извънгаранционна подмяна на устройства, базирани на този проблем, трябва да се свържат с Apple, за възстановяване на сумата.