За Apple и финансовите резултати за последното тримесечие на 2011 година

    Apple обяви своите финансови резултати за последното тримесечие на 2011 година и можем да кажем, че те са доста впечатляващи. За първи път Apple пуска на пазара нова версия на своя смартфон през последното тримесечие на годината, като от излизането на iPhone 4 до излизането на iPhone 4S измина повече от година. Това са две от причините, които помогнаха на компанията да продаде толкова голямо количество от своя най-нов смартфон.

    Колегите от unwiredview.com са направили някои изчисления върху публикуваните от Apple резултати за последното тримесечие на миналата година:

    Apple е продал 37.04 милиона iPhone устройства през последното тримесечие на годината, което е със 117% повече от продадените устройства през предходното тримесечие и със 128% повече от устройствата, продадени през същото тримесечие предишната година. Доста вероятно е Apple да е най-големият производител на смартфони през последното тримесечие на миналата година. За първи път Apple се превръща в най-големия производител на смартфони през второто тримесечие на 2011 година. През третото тримесечие Samsung измества Apple от тази позиция. За последното тримесечие на миналата година се предполага, че Samsung е продал около 35 милиона смартфони. В този случай, Apple отново е най-големият производител на смартфони (37.04 милиона продадени устройства).

    През последното тримесечие на 2011 година Apple е продал повече iOS устройства от всички продадени Android устройства. Според Google, през този период са били активирани 60 милиона нови Android устройства. Apple е продал 62 милиона iOS устройства. Това означава, че една компания, която продава шест продукта – iPhone 4S, iPhone 4, iPhone 3 GS, iPad, iPad 2 и iPod touch, успява да продаде повече устройства, от множество различни производители, всеки от които предлага на потребителите множество различни Android устройства.

    От излизането на пазара на първия iPhone, компанията е продала общо 315 милиона iOS устройства. Според Google до момента са активирани 250 милиона Android устройства. Ако успеха, който Apple постигна през последното тримесечие на миналата година, се повтори, за Google ще бъде много трудно да стигне продажбите на компанията.

    За четвъртото тримесечие на 2011 година (Q4 2011) приходите на Apple са достигнали 46.33 милиарда долара, с 63% повече от предишното тримесечие и със 79% повече от същото тримесечие през 2010 година. Нетната печалба на компанията за Q4 2011 e 13.6 милиарда долара, с 97% повече от Q3 2011 и със 117% повече от Q4 2010.

    Apple споделя, че продажбите са били изключително добри на пазарите в САЩ и Япония, а в Китай продажбите са били доста добри (където iPhone 4S още не е излязъл на пазара). Празникът, на който в Китай се подаряват най-големи подаръци, все още предстои. Покупките за този празник са започнали само преди два дни. А на пазара в Китай вече се предлага iPhone 4S. Очакваме продажбите на Apple през първото тримесечие на 2012 година да бъдат силно повлияни от продажбите на iPhone 4S в Китай.