Apple започва съдебна борба срещу GetJar за използването на термина App Store

    Съдебните битки в света на мобилните устройства продължават. Apple съди Amazon за използването на термина „App Store”. Apple е подал предварителната молба Amazon да получи съдебна забрана да използва “App Store”, която е отхвърлена. Делото ще се реши следващата година. Сега Apple се опитва да накара и GetJar да спре да използва термина.

    GetJar започна да разпространява приложения още през 2005 г, преди да съществува магазина за приложения на Apple. Отговорът на GetJar: “Няма да го приемем.” GetJar не смята, че има борба между Apple и GetJar, защото те не са конкуренти на Apple. Никой не може да бъде конкурент при iOS, защото това е затворена екосистема. Те пренасочват Apple потребителите към Apple App Store безплатно, без да поискат нищо в замяна. Трафикът на GetJar идва основно от Android потребителите, който е стотици пъти по-голям.

    Времето, по което се случва това, е интересно. GetJar тъкмо приключи голяма PR кампания с цел популяризирането на играта Cut The Rope за Android. Тази игра спечели Apple Design награда и GetJar я предлага безплатно за Android. Изглежда, че Apple се е подразнил, че GetJar раздава Cut The Rope безплатно.

    Apple няма никакви основания за тези свои действия. През 2008 г. Apple се опита да регистрира „App Store” в Американската организация за издаване на патенти, но получи отказ на заявлението. При подаване на повторно заявление, Apple получи временна регистрация при условие, че никой не се противопостави на регистрацията. Малко след това Microsoft, както и други, се противопоставиха.

    Напоследък изглежда, че големите компании в света на мобилните устройства вместо да се стремят да предложат по-интересно устройство на потребителите, са насочили своите усилия към воденето на съдебни битки със своите конкуренти.