Apple представиха iOS 10 с 10 големи промени

Apple направиха поредното силно представяне снощи и говориха почти 2 часа за WatchOS 3.0, macOS (новото име на OS X), tvOS и разбира се iOS 10. Компанията от Купертино наблегна на 10 основни промени в iOS 10 и в тази статия ще Ви преразкажем някои от тях.

Lock Screen

Една от новостите тук е “Raise to Wake” функцията при заключен екран. В случай, че сте гледали нашето iPhone 6s Plus видео ревю, вероятно си спомняте, че Apple използваха ново поколение сензор за пръстови отпечатъци, който е толкова бърз, че доста потребители се оплакваха, че вече не могат да си видят известията, защото смартфонът им просто се отключва прекалено бързо. Е, това вече няма да е проблем – щом вдигнете смартфона, дисплеят ще светне и ще видите заключения екран с всичките си известия. Добро решение, приветстваме го – нещо дребно е, но подобрява потребителското изживяване.

Друга новост е участието на 3D Touch на заключения екран. Нещо повече – дори в приложения от външни разработчици. Освен това, със слайд надясно ще има бърз достъп до камерата, а със слай наляво – бърз достъп до различни уиджети (ако получавате дежа-жю в момента – една доста стара вече версия на Android функционираше по подобен начин).


Siri

Важен момент в историята на Apple и Siri е, че компанията отвори виртуалния си асистент за разработчиците. Простичко казано, вече ще можете да “накарате” Siri да изпрати съобщение до някой от контактите Ви, чрез WeChat например. Apple често даваха примери с приложения и услуги, особено важни за азиатския пазар, което е разбираемо. Компанията има леко напрегнати отношения с Китай и оставането им на този пазар е от изключително значение.

Photos

Във Photos приложението, Apple добавят “разпознаване на лица” функцията, за да улеснят създаването на албуми и потребители. Твърдят, че всичко е защитено и че въпросното разпознаване ще можете да търсите дори различни сцени (нещо като търсенето на Photos приложението на Google).

Maps

Промените в Maps също са значими. Приложението получава нов дизайн и е по-активно с предложенията, които се появяват що плъзнете нагоре от долния му край. Ще можете да виждате информация за това, колкот далеч сте от работата или препоръки за места, които вероятно бихте искали да отидете. Ок – познато Ви е вероятно от Google Maps, но имайте предвид, че много е трудно някой “да бие” Google в тази игра…

Навигацията също е с нов дизайн и функционалности – подробности за маршрута (POI като бензиностанции и места за хранене) и други подобни, които също не са нещо ново за Google Maps.

Не пропускай:  iPhone 12 смартфоните ще са без слушалки и зарядно в комплекта?

Apple Music

Отново – изцяло нов дизайн и за Music приложението им.

Apple News

Приложението за новини на Apple също е с нов дизайн и важни истории, подбрани от редакторите. Потребителите ще могат да се абонират за списания и вестници, за известия за най-важните новини и други.

HomeKit

HomeKit получава силен ритник нагоре в iOS 10. Вече ще съществува като самостоятелно Home приложение в iOS устройството Ви. От него, ще можете да контролирате всички допълнителни устройства у дома си, независимо кой е производителят им (стига да са направени да работят с HomeKit, разбира се). Това означва да включвате или изключвате климатици, светлини, да отваряте гаражната врата и много други. Ще можете да създавате и цели “сцени”, при които с една команда, да се извършват повече от едно действие. Например “Goodnight” (Лека Нощ), ще подготви дома Ви за нощувка – изключва светлини, и каквото още сте настройки да върши.

Messages

Apple обърнаха доста сериозно внимание на промените в Messages приложението си. Всъщност и ние бяхме затаили дъх, за да чуем/видим дали ще представят iMessage за Android – но не! Поне за момента, iMessage си е специално и единствено за Apple потребителите.

Все пак промени има много – като започнем от тройно по-големите емотикони, активна камери при изпращане на снимки, текстови прогнози на отговора Ви и много други.

Готин детайл е новият “балон ефект” (bubble effect), добавящ нови ефекти към сините мехурчета, които виждате в iMessage Реално са анимации към сините балончета, но пък ще са доста ефектни и ще опитат да пресъздадат емоцията Ви при писане – големи балони падащи с трясък и разместващи целия тескт по-горе или пък нежно нашепване с плавна и релаксираща анимация.

Важен момент е, че Apple отварят и iMessage към разработичците, което означава, че ще видим много нови функции, подобни на тези от Facebook Messenger например.

Това са накратко, основните новости в iOS 10. Разбира се, има още много – изглед като разговор в Mail приложението, поддръжка на multiple windows, split screen за Safari в iPad, редакция на Live Photos и други. Apple специално наблегнаха, че всичко което са направили е обмислено и защитава личните ни данни и е end-to-end криптирано.