Apple и iOS 9.3, решават проблема с iMessage позволяващ на хакерите да крадат снимки

Apple са положили доста усилия, за да защитят смартфоните си от хакерски атаки, което очевидно хвърля в ужас ФБР и правоприлагащите органи в САЩ. Все пак, едва ли има на света нещо, което е изцяло и напълно защитено и изследователи от университета John Hopkins са открили дупка в iOS, която позволява на атакуващите, да прихващат и декриптират снимките и видеосъобщенията, изпратени през iMessage. Експлойтът работи само на версиите преди iOS 9, защото Apple частично са фикснали проблема. Все пак, професорът Матю Грийн от John Hopkins, е заявил през Washington Post, че модифицирана експлойт би могъл да бъде разработен и за iOS 9.

Виж още:  [PR] iPhone 12 и iPhone 12 mini на нови по-ниски цени в онлайн магазина на Vivacom

Хакът е доста простичък. Екипът създал първия софтуер, който емулира сървър на Apple, за да “прихване” файловете. Снимките и видеата в iMessage, използват едва 64 битово криптиране и не се заключват след много опити за разшифроване. Това от своя страна, позволява “brute force” атака, която евентуално ще ги декриптира.

Това “хакване” няма нищо общо и не представлява решение на делата между Apple и ФБР. Докато в случая, явно не е проблем да се хакнат снимките и видеата от iMessage, декриптирането на целия iPhone си е трудна задача.

Добрата новина в случая е, че Apple изцяло са затворили дупката в сигурността на iMessage в iOS 9.3.

Виж още:  [PR] А1 намалява цените на последните модели iPhone 12 с до 400 лева

източник