Apple купуват бизнеса със смартфон модеми на Intel

Apple ще придобие “по-голямата част” от бизнеса със смартфон модеми на Intel, за 1 милиард щатски долара. Около 2200 служители на Intel, ще се присъединят към екипа на ябълковата компания. Финализирането на сделката се очаква да стане до края на тази година.

Intel няма да излезе напълно от бизнеса с модеми. Те ще продължат да работят в тази посока, но за персонални компютри, IoT (Internet of Things) и автономни превозни средства. Боб Суон, CEO на Intel, е заявил, че придобиването ще позволи на компанията да се съсредоточи върху разработването на други 5G технологии.

Сделката е от особено значение за Apple. Компанията ще започне да произвежда собствени 5G модеми за смартфоните си и няма да се налага да разчита на Qualcomm. Спорът между Apple и Qualcomm приключи наскоро с нов, 6 годишен договор. По същото време, Intel обявиха, че приключват работата си 5G модеми. Вероятно именно това им действие, е задействало бъдещото споразумение…

Не пропускай:  Apple пускат iOS 13.5.1 с "важни актуализации по сигурността"

Според анализатори, 5G модемите на Apple биха могли да са готови след около 3 години. Съществуването им, би могло да донесе огромни позитиви за компанията – разработване на технология със свое собствено темпо и разработване на нови функции.