Apple печели ново дело срещу Motorola

    Германски съд е отсъдил в полза на Apple по дело за патенти. На теория решението на съда може да накара Motorola да унищожи някои от своите устройства. Съдът е решил, че Motorola Mobility нарушава европейски патент с номер EP2059868. Патентът описва как снимките „отскачат“ обратно, след като са били увеличени повече отколкото трябва.

    Ако Apple наложи решението на съда, може да изиска от Motorola да унищожи продуктите, нарушаващи патента, които притежава в Германия. Освен това Motorola може да се наложи да изтегли въпросните модели устройства от разпространителите в Германия и да унищожи и тях.

    Нещата звучат малко странно. Все пак става въпрос за софтуерен патент, не хардуерен. Няма смисъл устройствата да бъдат унищожавани. Много по-лесно би било за Motorola да ъпдейтне софтуера на устройствата.

    А ето какво казват от Motorola във връзка с решението на съда:

    „Днешното решение в Мюнхен, Германия, във връзка със съдебния спор за патента, се отнася до софтуерна възможност, свързана с изпълняването на определени функции, когато се разглеждат снимки в „zoomed in“ режим в мобилни устройства. Отбелязваме, че съдът реши, че изпълнението на тези функции в „zoomed out“ режим не нарушава този патент. Ние не очакваме въздействие върху доставките или бъдещите продажби, тъй като вече създадохме нов начин за разглеждане на снимки в нашите продукти, който не пречи на потребителското изживяване.“