Ще има или не по-евтин iPhone? Слухове и факти

    През изминалата седмица Wall Street Journal, и новинарска агенция Bloomberg публикуваха слухове, че Apple планира да предложи към края на годината по-малка и по-евтина версия на популярния iPhone. Тези слухове са отречени.

    Маркетинг директорът на компанията, Фил Шилер, е заявил в интервю за китайския вестник Shanghai Evening News, че в тези последни спекулации за нискобюджетен модел iPhone, няма нищо вярно.

    „Въпреки популярността на евтините смартфони, те никога няма да имат съдбата на продуктите на Apple” казва Шилер и допълва “Всъщност, въпреки че Apple държат едва около 20% от пазара на смартфони, наши са 75% от генерираната печалба.”

    На практика, Фил Шилер отрича слухове за евтин iPhone, но ако се върнем съвсем малко назад във времето, от Купертино дълго отричаха и евтин iPad (iPad mini). iPad mini все пак се появи и е на по-ниска цена, но не може да се каже, че е евтин. Печалбите, за които говори Фил Шилер, все пак трябва да дойде от някъде. Всъщност, дали ще има или не по-евтин iPhone не е ясно, но със сигурност потребителското изживяване при евентуалното бъдещо устройство няма да пострада.

    Днес пък по темата има нов слух за по-евтините смартфони на компанията. Digitimes пишат за промени в използваните материали при корпуса на бъдещото “бюджетно” устройство на Apple, като източниците били доставчици на компоненти за устройствата на компанията. Има и други слухове, за смесица от метал и пластмаса при производството на корпуса, като вътрешните метални елементи ще се виждат, благодарение на специалния дизайн на новата ябълкова джаджа.

    В същото време, Wall Street Journal излезе с публикация, че Apple драстично е намалила предварителната поръчка на дисплеи за iPhone 5 за първото тримесечие на годината. По неофициална информация, концернът е поръчал едва 30-40 млн. броя дисплеи, което прави почти половината от предварително планираните 65 милиона. Корекцията на поръчката би трябвало да засегне не само последното поколение iPhone, а и последното поколение iPod Touch.

    Подобни публикации за по-ниски поръчки на Apple при доставчиците ѝ се появяват много често и не винаги отразяват деиствителната ситуация около компанията. Понякога поръчките са само изместени. От друга страна, възможно е в същото време да започват поръчки за компоненти за нови модели от гамата на Apple.

    За съжаление този път източници на вестника смятат, че спадът се свързва директно с по-слабо от очакваното търсене на последните продукти на Apple. До този момент се очакваше, че именно с iPhone 5, концернът може да подобри значително позицията си на пазара на смартфони.

    Дали спадът на поръчките за компоненти и по-ниския интерес от очакваното на iPhone 5, все пак няма да доведе и по-евтин iPhone?

    CNET, BGR, Digitimes чрез niksan76