Има ли права Apple върху Appstore и App Store?

    Вчера Nokia, Microsoft, Sony Ericsson Mobile Communications AB и HTC Corp. са подали отделно заявления в агенцията, регистрираща търговски марки, в Европейския Съюз, която се намира в Alicante, Испания. Компаниите искат да направят невалидни правата на Apple над “Appstore” и “App Store” търговските марки.

    В изказване на представител на Microsoft се казва, че Apple не е трябвало да получи права над “Appstore” и “App Store”, защото липсва отличителност. App Store означава магазин за приложения, което е описателен израз, а не конкретно име на такъв магазин.

    Решението на агенцията може да бъде обжалвано и в съда на Европейския съюз в Люксембург. Apple е първата компания, която започна да продава приложения за мобилни устройства. Компанията получава три четвърти от приходите в индустрията. Apple App Store предлага над 350 000 приложения за iPhone, iPod и iPad. Очакваните приходи от магазина за приложения за 2011 година са 2.91 милиарда долара, което е с 63% повече от миналата година.

    Amazon.com Inc. (AMZN) отвори свой магазин за мобилни приложения – Amazon Appstore for Android. Доколко валидни са правата на Apple върху “Appstore” стана проблем и в САЩ, където Amazon е съден за използване на търговската марка от Apple. Amazon оспорва валидността на търговската марка.

    Източник: www.bloomberg.com