Apple представиха новата iPhone 12 серия

Apple представиха новата iPhone 12 с поддръжка на 5G свързаност и в няколко размера. Самото събитие, дойде с малко закъснение, предвид забавянето по веригата за доставки на компоненти заради Covid-19. Може да се каже, че чакането си струваше – 12-тата серия ябълки, носи най-големите промени в iPhone от юбиления iPhone X насам.

Четирите нови устройства, взаимстват дизайна от емблематичните iPhone 4, iPhone 4s и iPhone 5 и по-новите линии на iPad Pro и iPad Air. Онаследяват плоските метални профили отстрани, всички идват с нов Apple A14 Bionic чипсет, всички имат Face ID система за лицево разпознаване и 5G свързаност към мобилния оператор (ако се предлага такава).

И четирите нови iPhone 12 смартфони ще се предлагат без слушалки и без захранващ адаптор. Не е нещо ново предвид всичките слухове в мрежата, но вече е официално. В комплектите им ще има само захранващ кабел (USB-C към Lightning), като ще се поддържа и безжично зареждане.

И четирите нови модела iPhone 12, ще включват и новата (за смартфоните им) MagSafe система с магнитно прикрепяне на различни аксесоари, към задната част им част. Част от тази идея е и новото MagSafe безжично зареждане.

iPhone 12

iPhone 12 е да го наречем – “стандартният” или “масовият” модел. Той е директен заместител на iPhone 11 от миналата година. Има нов и по-добър, 6.1 инчов OLED дисплей, което вероятно ще зарадва феновете на OLED дисплеите.

Има нова система с две 12MPx камери на гърба – основна и ултраширокоъгълна. Отпред е селфи TrueDepth камерата с Face ID. Всички камери, вече могат да използват невероятния нощен режим на снимане, познат от iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max.

Виж още:  iPhone 12. Тази година - и разумно, и премиум решение

Корпусът на iPhone 12 е алуминиев (както при iPhone 11), а гърбът е стъклен (заради безжичното зареждане).

iPhone 12 е с 11% по-тънък от iPhone 11 и има нова, Ceramic Shield технология на стъклото на дисплея, която според компанията е четири пъти по-здрава при изпускане, спрямо предишните.

Цената на iPhone 12 е 799 долара в САЩ. Предварителните поръчки стартират от петък, а в САЩ ще бъде наличен от 23 октомври. Надяваме се и в България да се появи по същото време.

iPhone 12 Mini

iPhone 12 Mini е най-малкият от всички нови iPhone-и. Има безрамков дизайн с 5.4 инчов дисплей, което го прави малко по-малък от настоящия iPhone SE 2020. По-малък като физически размер, но с по-голям дисплей. Добра работа, Apple. Със сигурност ще се превърне в един от най-продаваните устройства на компанията.

iPhone 12 Mini има същата двойна камера на гърба, като тази в iPhone 12. Има и същото, защитно Ceramic Shield стъкло. Цената му стартира от 699 долара в САЩ, а ще е наличен по витрините от 13 ноември (в САЩ).

iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max

Pro-моделите на iPhone 12 линията, предлагат повече на по-заможните потребители. Имат нови и по-големи дисплеи и нови камери.

По-малкият то двата – iPhone 12 Pro – идва със 6.1 инчов OLED дисплей, което е с 0.3 инча повече от 5.8 инчовия в предшественика му iPhone 11 Pro. iPhone 12 Pro Max пък – идва с огромен 6.7 инчов OLED дисплей, което с 0.2 инча повече от 6.5 инчовия екран в iPhone 11 Pro Max.

Виж още:  iPhone 12. Тази година - и разумно, и премиум решение

И двата Про-модела, имат подобрени системи с 3 камери на гърба – основен сензор, ултраширокоъгълен сензор и нов телефото сензор. Освен това, присъства и LiDAR сензор за дълбочина, който може да измери точното разстояния на всички обекти в кадъра, намиращи се на разстояние до 5 метра. Технологията изключително много подпомага фокусирането при нощните и портретните снимки. Според Apple, благодарение на LiDAR сензорите, iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max, фокусират до 6 пъти по-бързо при слаба осветеност. Разбира се, носи същите предимство и при снимане на видео. Накрая, но не на последно място – LiDAR сензорите играят важна роля и при представянето на новите модели iPhone при добавената реалност.

iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max имат рамки от неръждаема стомана (както бяха и iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max) и Ceramic Shield защитни стъкла на дисплеите. Имат още IP68 рейтинг за защита от прах и вода, като интересното е, че Apple твърдят че тези двата – могат да издържат под вода до 30 минути, на дълбочина до 6 метра.

iPhone 12 Pro ще струва 999 долара в САЩ и ще бъде наличен от 23 октомври. iPhone 12 Pro Max ще струва 1099 долара и ще бъде наличен от 13 ноември.

Цялото събитие по представянето на iPhone 12 серията, можете да видите тук: