Apple премахва YouTube приложението от iOS 6

    Излезе beta 4 на iOS 6. Интересното в случая е, че новата beta версия на iOS 6 не включва YouTube приложението. Не е пропуснато – просто го няма. Няма да го има и в официалната iOS 6 при излизането и с iPhone 5.

    Официалното изявление на Apple по случая е, че лицензът им за внедряване на YouTube приложението в операционната им система е изтекъл и че потребителите ще могат да гледат клипове в YouTube през браузъра (Safari). Освен това, от Google разработват ново YouTube приложение, което ще бъде налично в AppStore.

    Засега, YouTube приложението е премахнато в iOS 6 за iPhone и iPad, но е налично в AppleTV.

    С представянето на iOS 6, Apple обявиха, че разработват техни карти и няма да използват повече тези на Google. Сега спират и YouTube приложението. Изглежда, че разногласията между двата гиганта се задълбочават все повече.

    Действията на Apple всъщност са напълно логични. От една страна, защо да плащат за нещо, което така или иначе е достъпно през браузъра? От друга страна, Google ще направят тяхно YouTube приложение, което ще бъде пуснато безплатно в AppStore. Като бонус, належащите ъпдейти на приложението във връзка с новите възможности на YouTube, както и добрата му работа в iOS, ще бъдат ангажимент на Google, вместо на Apple.

    Как това ще се отрази на потребителите на iPhone? Според нас – по никакъв начин. Вероятно още с излизането на iOS 6, ще има готово и безплатно YouTube приложение от Google в AppStore. Колкото до потребителите на iPad – много е вероятно голяма част от тях и сега да предпочитат браузъра вместо приложението. Естествено, ще има YouTube приложение и за тях.

    А дали от Apple не ни подготвят и още някаква собствена услуга, която да замени YouTube..? Не бихме се изненадали всъщност…