Apple пуснаха iOS 14 с редизайн на началния екран, уиджети, App Library, Translate app, App Clips и много други

iOS 14 и iPadOS 14 вече са достъпни за сваляне. Както при всички актуализации на софтуера на Apple, така и ъпдейтът до iOS 14 и iPadOS 14 става от

Settings -> General -> Software Update

iOS 14 е налична за всички модели, от iPhone 6s и нагоре. iPadOS 14 е налична за iPad Air 2 и по-новите. Докато ъпдейтвате, вижте част от новостите в iOS 14…

Widgets

Промените в iOS 14 са много, но най-забележителната е в преработеният начален екран на iPhone. За пръв път, iPhone получава уиджети. Самите уиджети се предлагат в три размера и могат да бъдат персонализирани от галерията с уиджети.

App Library

App Library е нова функция, показваща всички инсталирани приложения на едно място, но групирани в интелигентни категории и в азбучен ред. Тъй като всички приложения са листват в App Library, иконите на приложенията и началните екрани могат да бъдат скрити (за по-изчистен вид).

Picture in Picture

Picture in Picture режимът прави възможно гледането на видео или използването на FaceTime, докато достъпвате други приложения. Функцията, също както уиджетите е позната на Android потребителите.

App Clips

App Clips е нова екста, която позволява да се възползвате от някои елементи на приложението, без да се налага да го изтегляте. Полезно е за бързо взаимодействие при поръчка на кафе, резервация в ресторант и други. App Clips може да бъде сканирано с QR код, NFC тагове или App Clip кодове. Всичко това, може да бъде споделяно през Messages или достъпно през браузъра.

Не пропускай:  Apple представиха Apple Watch Series 6 с мониторинг на кислорода в кръвта. Представиха и Apple Watch SE

Messages

Messages приложението носи опцията да pin-нете най-важните си чатове в горната част на дисплея в кръгли икони за потребител или група от потребители. Налична е и функцията @mentios, която гарантира, че никога да пропуснете съобщение в групов чат.

Health App

Health приложението има поддръжка на Sleep Tracking за Apple Watch, заедно с Bedtime и Wind Down, като и двете се грижат за по-добрия сън на потребителя.

Maps

Maps приложението получава маршрутизиране за велосипед и показатели като надморска височина, заетост на улици и стълби. За собствениците на електрически автомобили – има опция за планиране на маршрути с EV зарядни станции.

Translate

Има ново, Translate приложение за текстови и гласови преводи на 11 езика.

Safari

Safari вече Ви съобщава, кои сайтове имат тракери и колко често тракерите и колко често те са били блокирани от вградената Intelligent Tracking Prevention функция. Икони в горната част на iPhone ще Ви уведомяват, когато някое приложение има достъп до камерата или микрофона, така че нито едно приложение, да не може да ги използва във фонов режим и без Ваше знание.

Смяна на браузъра и мейла по подразбиране

Safari и Mail приложенията, вече могат да бъдат сменени с други по подразбиране.