Apple съдят бившия си дизайнер на чипове, защото напуска за да създаде собствена компания

Джерард Уилямс, главен архитект на чиповете за iPhone и iPad, е напуснал Apple през месец февруари 2019 година, за да стартира собствен бизнес за дизайн на чипове за центрове за данни. С него тръгват още няколко служители на Apple. Това обаче се оказва проблем…

През месец август, Apple съдят Уилямс за нарушение на договора между тях. Заявяват, че в споразумението за интелектуална собственост, му е забранено да планира или да се занимава с всякакви бизнес дейности, които са “конкурентни или пряко свързани с бизнеса или продуктите на Apple”. Обвиняват Уилямс и, че незаконно насърчава служителите им да напуснат Apple и да се присъединят към Nuvia.

Не пропускай:  Какво знаем за следващите iPhone 12 до момента и как би изглеждал тъмносин iPhone 12 Pro

Уилямс отрича тези твърдения. В отговор, обвинява Apple в “зашеметяващо и тревожно нахлуване в личния живот” по отношение на мониторинга на неговите текстове. В едно съобщение до негов колега по онова време, Уилямст е заявил, че Apple няма да имат “друг избор, освен да закупи” новата му компания.

Оказва се, че новата компания на Уилямс – Nuvia – е събрала 53 милиона долара финансиране, като сред поддръжниците е технологичният гигант Dell.

Bloomberg, чрез BusinessInsider