Apple и Samsung преговарят за патентните си спорове

    През настоящата седмица, изпълнителните директори на Apple – Тим Кук и на Samsung – Чой Гий-сунг (Choi Gee-sung), сядат заедно на масата за преговори като част от наложена от съда медиация между двете компании, съобщава Ройтерс. Медиацията е способ за доброволно разрешаване на спорове, при който страните се подпомагат от трето, неутрално и безпристрастно лице – медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение. Медиацията е един от способите за извънсъдебно разрешаване на спорове наред с арбитраж.

    През април федерален съд нареди между двете компании да бъде осъществена медиация , контролирана от съда, за да бъдат разрешени спорните въпроси помежду им преди евентуален съдебен процес през настоящата година.

    Apple твърди, че Samsung копира iPhone и iPad в устройствата си с Android от линията Galaxy. Samsung пък отговори с контра твърдение, че в iPhone и iPad Apple е копирал патенти на компанията от далечния изток.

    Анализатори и странични наблюдатели не очакват положителен резултат от преговорите. Например при споровете между Google и Oracle, лично президентите на двете компании преговаряха и разговорите се проточиха 6 седмици, като съдебният процес е в ход към настоящия момент.

    Изходът от спора между Apple и Samsung може да бъде със силни и дълготрайни последици.