Apple стана първата компания с 1.5 трилиона долара пазарна капитализация

apple-logo

През 2018 година, цената на акциите на Apple се повишиха, заради нарастването на приходите ѝ със 17%. Тогава, пазарната капитализация на компанията, достигна невероятните 1 трилион долара.

В края на миналата седмица пък, Apple се превърна в първата в света компанията с пазарна капитализация от 1.5 трилиона долара. Въпреки опасенията от рецесия в световен мащаб, цената на акциите им, скочи до 354 щатски долара. Причините са няколко – доброто представяне на компанията, силните продажби в AppStore, вълнение от очакваната серия iPhone 12 и очакванията, че Apple може да премине към ARM базирани чипове за следващите Mac-ове (след броени дни ще се състои WWDC, на което се очаква Apple да обявят, че ще използват ARM чипове в следващите си компютри).

Не пропускай:  iPhone 12 смартфоните ще са без слушалки и зарядно в комплекта?

Към момента на писането на тази статия, акциите на Apple са спаднали от 354 щатски долара, до 338.80 долара.

Apple са първата американска компания с пазарна капитализация от 1.5 трилиона долара, но успехът е близо и до още няколко гиганта. Microsoft са с пазарна капитализация от 1.4 трилиона долара, Amazon се оценява на 1.32 трилиона долара, а Alphabet (Google) струва 1 трилион долара.