Тръмп е говорил с Тим Кук за производството на iPhone в САЩ срещу намаление на данъците

  Новоизбраният президент на САЩ, Доналд Тръмп, споделя в интервю, че основателят на Microsoft (Бил Гейтс) и изълнителният директор на Apple (Тим Кук), са го поздравили за победата му.

  Доналд Тръмп:

  “Имах честта да получа обаждане от Бил Гейтс, проведохме чудесен разговор. Получих и обаждане от Тим Кук. Казах му – Тим, знаете, че ще е истинско постижение за мен, ако Apple построят един или няколко завода в САЩ, вместо да създават своя продукт в Китай. Кук ми отговори, че разбира това. Казах му, че можем да създадем удобства за това и големи отстъпки при данъчното облагане”

  Тим Кук подкрепи Хилъри Клинтът за президент на САЩ и бе домакин за набирането на средства за кампанията и. По същото време, Доналд Тръмп, по време на предизборната си кампания, специално посочи Apple с пръст, заканвайки се, че ще накара компанията да сглобява “проклетите си компютри и iPhone-и” в САЩ, чрез увеличаване на таксита за внос от Китай.

  Вече писахме и, че Тим Кук е изпратил запитване към Foxconn и Pegatron, да проучи възможността за преместване на производството на iPhone в Щатите…

  Не пропускай:  Какво знаем за следващите iPhone 12 до момента и как би изглеждал тъмносин iPhone 12 Pro

  Китай пък, заплашиха че ще спрат продажбите на iPhone в Китай, в случай че Доналд Тръмп започне търговска война с Китай. Увеличаване на таксите за внос от Китай, би могло да се счита за един от инструментите на подобна война…

  За пореден път – всичко е политика. От една страна, ако Тръмп намери начин да увеличи таксите за внос – iPhone става скъп в САЩ, а Китай може да спрат да го продават там. От друга страна, преместването на производстово в САЩ – отново ще оскъпи устройството.

  Вариантът за който е намеквал Тръмп в разговора си с Тим Кук обаче, звучи разумен (поне към момента). Да – преместването на производството би оскъпило iPhone, но намаляване на данъчните ставки биха могли да компенсират разликата. Да не говорим, че произвеждайки iPhone в Китай, същите средства (за данъци), изобщо не отиват в Щатите. Ще Ви припомним за 13-те милиарда евро, заради “нечестно възползване от законите в Ирлания”, които Apple трябва да заплатят към Ирландия и Европейския съюз.

  чрез New York Times