Някои от платените екстри в BBM вече са безплатни

  Навремето (почти когато Мерцедес беше Волга), BlackBerry доминираха на пазара на мигновените съобщения с техния BBM (BlackBerry Messenger). Месинджърът е уникален, но сривът на BBOS и новата BB10 на канадците, се отразиха пагубно и на него. Въпреки, че BBM е мултиплатформено приложение (има го за iOS, Android и дори Windows Phone), на BlackBerry устройство си работи най-добре и приложението не успя да стане достатъчно популярно. Конкуренцията с WhatsApp, Viber и Messenger (на Facebook) никак не му се отразява добре и BBM сякаш бавно, но с уверена стъпка, остава предпочитан само от потребителите на BlackBerry смартфони.

  За да се опитат да бъдат конкурентни, BlackBerry са решили да пуснат някои от платените екстри на BBM – безплатно.

  Една от тях е Retract опцията. Благодарение на нея, потребителите на BBM, могат да изтрият изпратено по погрешка съобщение. В случай, че изтриете вече изпратено съобщение или медиен файл, той ще изтрие и от двете устройства – това на изпращача и на получателя.

  Втората опция – Timer – е инструмент, подобен на този в Snapchat, за самоунищожаващи се съобщения. С него, потребителите могат да избират колко дълго да е видимо съобщението за отсрещната страна, след което да се самоунищожи.

  BlackBerry пускат и ъпдейти на BBM за Android, iOS и BB10, включващи възможност за препращане на съобщения от един чат към друг, поддръжка на Android 6.0 Marshmallow, подобрения при гласовите разговори за Android и iOS и други.

  BlackBerry представиха Retract и Timer опциите още през 2014 година, но тогава те бяха платени. Всъщност, пуснаха ги за безплатен тест за първите няколко месеца, след което станаха платени. Сега, те вече са безплатни, като можем само да се надяваме, че промяната в решението на канадците не идва прекалено късно. Новите Retract и Timer едва ли ще направят BBM по-популярен, но със сигурност ще накара феновете да се усмихнат. Честита им придобивка.