BlackBerry Messenger Видео ревю – опознай го и ще го обикнеш

BlackBerry смартфоните са с доста слабо представяне в България, като причините за това и дали заслужават съдбата си, са тема на един съвсем друг разговор. В това ревю ще видите една от най-силните страни на BlackBerry, а именно техния BlackBerry Messenger или BBM. Бързаме да Ви съобщим, че за нас, това е най-добрият чат клиент изобщо и определено си струва да му обърнете внимание.

Дълго време, само собствениците на BlackBerry смартфон имаха достъп до BBM. С пускането на версия за Android и iOS, приложението стига до близо 95% от смартфон потребителите в целия свят. BlackBerry Messenger беше свален 20 милиона пъти още през първата седмица от анонсирането му за Android и iOS, което определено показва интереса на потребителите. И има защо..

Ревюто е разделено на 4 части:

1. Предистория и Инсталация
2. Интерфейс и Контакти

3. Чат, Групов чат
4. BlackBerry групи и заключение

BBM
е патентована система за интернет базирани мигновени съобщения, voice и video телефония и е предназначенa първоначално за BlackBerry потребителите. Разработена е от BlackBerry Limited, по-рано известни като Research In Motion или накратко – RIM.

Съобщенията, изпратени чрез BlackBerry Messenger преминават през интернет и използват така наречената PIN система на BlackBerry устройствата, която отсъства при другите производители. Това е и една от причините, дълго време, популярният месинджър да е само между BlackBerry устройства.

BBM позволява изпращането на съобщения към един или няколко потребителя едновременно, чрез така наречениете съответно чатове и multiperson чатове. Поддръжат се и ГРУПИ, всяка от които с до 30 члена, и на практика са като една мини-социална мрежа с цялата и функционалност. Във всяка група може да имате различни чат стаи, можете да ъплоудвате снимки, като членовете на групата могат да коментират и харесват всяка качена снимка, има общи събития (events) и списъци (lists).

Повече за всички тези функционалности и как точно работят, ще видите във видеата по-горе.

Подход при идентификация.

Подходът на BlackBerry Messenger, спрямо останалите популярни месинджъри към момента е различен. Viber и WhatsApp използват адресната Ви книга при инсталация, като потребителското Ви име там, всъщност е телефонният Ви номер. При ъплоуд на адресната Ви книга в сървърите на двата месинджъра, те откриват съвпадения между телефоните на Вашата адресна книга с ПОТРЕБИТЕЛСКИ имена (на практика телефонни номера) в собствената си база и по този начин директно Ви уведомяват за това, кои Ваши контакти използват съответния месинджър. Обратно – уведомяват и приятелите Ви, че Вие вече използвате приложението. Всичко става автоматично и честно казано, идеята и начинът им на работа са страхотни.

Ситуацията при BBM е различна. Потребителите на BBM използват PIN система, като това е и една от основните разлики с останалите модерни инстант месинджъри. На практика, Вашият PIN е средството с което се идентифицирате пред света. Не е телефонен номер като при Viber и WhatApp, не е мейл като при Hangouts. При BBM имате PIN. Както може би се досещате – няма автоматично добавяне на контакти. Трябва ръчно да добавите всеки един от приятелите си, за да си чатите с него.

PIN-ът се създава автоматично при инсталацията на BBM на дадено устройство. На практика, при смяна на хардуера (т.е. при смяна на смартфона с друг), Вие сменяте и PIN-а си. Информацията за това кои са контактите Ви и в кои групи членувате, стои в облака на BlackBerry, а там се логвате с BlackBerryID-то си. С други думи, ако смените устройството си и инсталирате BBM на друго устройство, за няколко минути ще се възстановят всичките Ви контакти и групи на новото устройство. Процесът се нарича миграция на BBM-а Ви, от старото към новото устройство.

Различният подход на тема добавяне на контакти в BBM си има предимства и недостатъци. Ръчното добавяне на контакти може да е досадно за някои. От друга страна, не всеки който има телефонният Ви номер, ще има възможност да Ви пише на BBM – например досаден колега или дори шефа. И обратно, за да си пишете с някой, не е задължително да давате телефонния си номер, което определено е предимство. Честа практика е BlackBerry потребителите, а вече и тези с Android или iOS, да оставят PIN-овете си по форуми и сайтове, за да търсят приятели със сходни интереси, да създават групи по интереси и тук НЕ-даването на телефонния номер е огромно предимство..

Тенденции.

С развиването на BBM и така наречените BBM Channels, които вече са налични за BlackBerry потребителите (надяваме се, скоро ще достигнат и до iOS и Android), предимството от НЕ-даването на телефонния номер става става още по-голямо. BBM Channels ще позволи да си създадете собствен канал (един или няколко) и да си го популяризирате. Други потребители ще могат да Ви следват (по-скоро канала Ви), да коментират всеки пост или снимка, които поствате и така нататък, като броят на последователите е неограничен. Вероятно тази функционалност Ви звучи позната от Facebook и Twitter и сте прави.. Нещо подобно е и би трябвало да Ви впечатли, за това колко мощен месинджър на практика е BBM.

В случай, че още не сте свалили BBM за Android или iOS – направете го и няма да съжалявате. Можете да поискате PIN-овете на приятелите си, за да ги добавите в списъка си с контакти. Можете да ги поканите в BBM по няколко различни начина или пък просто да се логнете с Facebook акаунта си и да видите всичките си приятели, които вече използват BBM. Може да не е много, но е едно страхотно начало. След като свикнете с приложението, ще се уверите в силата на BBM и ще попаднете на още много BBM фенове из целия свят.

Успех и приятен чат.

Ъпдейт:
BlackBerry пуснаха ъпдейт на BlackBerry Messenger (BBM 2.0), който донася BBM Voice и BBM Channels за iOS и Android устройствата, увеличава лимита за членове в групите до 50 човека, споделянето на локация с Glympse, нови емотикони и други. Подробности вижте на “Вече можете да свалите BBM 2.0 с много подобрения и нововъведения“.

Можете да търсите нови приятели на BBME.me.