[видео] BlackBerry 10, какво ново и интересно?

    След като вече писахме, че RIM се преименуваха на BlackBerry и представиха два нови смартфона с новата BlackBerry 10 операционна система – BlackBerry Z10 и BlackBerry Q10 (с физическа QWERTY клавиатура), дойде време и да хвърлим бърз поглед на самата операционна система.

    Ще опитаме да пресъздадем самото представяне на BlackBerry 10, а с времето бъдете сигурни, ще обърнем внимание и най-малките детайли в новата операционна система на канадците.

    BlackBerry 10 предлага съвсем нов интерфейс и навигация из менютата. Интересен момент е, че за да отключите BlackBerry 10 устройство, не е нужно да натискате какъвто и да е бутон – просто трябва да слайднете с пръст от долу на горе по екрана.

    Един от важните моменти в новата операционна система е BlackBerry Peek, BlackBerry Flow и BlackBerry Hub. Както се досещате и от името, BlackBerry Peek Ви позволява да надникнете извън приложението в което се намирате, без да го напускате. Това става с жест от долната част на екрана нагоре, без да отделяте пръста от екрана. В лявата част се появяват иконки показващи пропуснатите повиквания, непрочетени мейли, съобщения, Facebook, Twitter и LinkedIn нотификации, BBM и всичко останало към което сте се свързали.


    В случай, че докато задържате пръста си в положение нагоре, слайднете на дясно – операционната система ще Ви отведе в BlackBerry Hub. Оттам, можете да правите каквото пожелаете с всяка нотификация – да отговорите, да изтриете, да изпратите или отговорите на мейл и всичко останало за което се сещате. Интересната част в BlackBerry Hub е, че всяка една от нотификациите изобщо не Ви препраща към съответното приложения. Всичко се случва в BlackBerry Hub, което демонстрира дълбоката на интеграция на приложенията със самата операционна система. BlackBerry Hub не е просто център с нотификации – от него директно взаимодействате с нотификациите. В един списък с всичките Ви нотификации, подредени по време, можете да разберете всичко, което се случва и Ви засяга. Нещо повече и страхотен детайл в който се влюбихме – ако слайднете с пръст от горе на долу, ще видите и това, което Ви предстои. Естествено, BlackBerry 10 не може да предскаже кой и какво ще Ви напише в социалните мрежи, но пък е достатъчно умна операционна система, за да Ви изведе като предстоящи събития, събитията от календара. Простичко, но доста полезно, като се има предвид, че от всяко положение на смартфона, стогате до Hub-а с едно движение.

    BlackBerry Flow пък е възможността да преминавате бързо и лесно от едно приложение към друго. С движение от долния край на екрана нагоре, приложението в което се намирате се минимизира. Минимизираните приложения са избразени на екрана на два реда по две наред като миниатюри. BlackBerry (до преди ден RIM) ги наричат Active Frames. На практика можете да си обясните какво представляват Active Frames, като ги оприличите с уиджетите при Android или live tiles при Windows Phone 8 операционните системи. BlackBerry Flow е мултитаскинга на BlackBerry 10. В новата операционна система, от компанията гордо съобщават, че имат “истински мултитаскинг”, което на практика означава, че докато работите в едно приложение и преминете към второ, първото продължава да работи на фонов режим.


    Стигаме и до клавиатурата при BlackBerry 10 операционната система. BlackBerry телефоните винаги са се славели с най-страхотните физически клавиатура сред смартфоните изобщо. Тук обаче, имаме нещо съвсем ново и уникално – неворятна клавиатура при изцяло тъч устройство. Несъмнено, BlackBerry вече имат и най-страхотната виртуална клавиатура. Преди да видите демото, ще обясним накратко за какво става въпрос. Клавиатурата се самообучава според вашите думи и изрази и на практика предсказва цели думи в изречение, които се появяват върху първата буква на всяка дума. Просто трябва да слайднете с пръст нагоре и цялата дума се изписва на екрана. Готино. Много готино. На демонстрацията можете да видите как с 5 клика се изписаха 5 думи (разбира се смислово свързани в изречение). Клавиатурата е интелигентна и разпознава различните езици и превключва автоматично между езиците, за да Ви изпише правилно думата. Поставя автоматично интервали, в случай, че сте пропуснали. Разкошна клавиатура. Слайдвайки върху зоната на клавиатурата на долу – преминавате в режим на цифри и символи.

    Торстен Хейн казва за клавиатурата на BlackBerry Z10:
    “Writing without typing”


    BlackBerry Balance Ви дава възможност да превключите телефона от работен към личен режим на работа с едно единствено движение. От менюто с приложения, просто слайдвате с пръст от горе на долу.


    BlackBerry Messenger (BBM)
    Страхотна демонстрация на първият в света BBM Video чат. Нещо повече, направена беше и демонстрация на споделяне на екрана – определено новост при смартфоните.


    BlackBerry Remember също е новост при смарфоните, а и изобщо може би.. Представлява място , където пазите всички Ваши файлове, задачи и бележки. Като за капак е интегрирано с BlackBerry Hub, за да Ви е подръка винаги с едно движение. Можете да флагвате съобщения, да създавате гласови бележки, да добавяте прикачени файлове и много други. На всичко отгоре е интегриран с Evernote акаунта Ви, което означава, че всичко което се намира там, идва и в BlackBerry Reminder, а оттам и в BlackBerry Hub. Помислено е нали?


    BlackBerry Camera
    Софтуерът на камерата е изчистен. Поддържа се тъч фокус като тапнете на желаната от Вас позиция. Иновацията тук е функцията Time Shift. Правите снимка, избирате лице от снимката и със слайдване избирате кадъра, който Ви харесва най-много. Готино е.


    Можете да редактирате направените снимки с Picture editor-а на BlackBerry 10. Поддържа филтри, crop и други от по-стандартните функции за редакция на картинки.

    BlackBerry Story Maker
    Софтуерът позволява лесното създаване на истории. Избирате видео, снимки и музика и от всичко това се създава готино клипче, което можете да споделите с приятели.


    През последния месец бяха проведени няколко “портатона” на които разработчици на приложения, “портваха” вече създадените си приложения за други операционни системи, към новата BlackBerry 10. BlackBerry 10 стартира с над 70 000 приложения, като е много вероятно по-голямата част от тях да са именно портнати такива. Тепърва ще стане ясно, доколко това решение е работещо. Все пак, това е забележителен старт за чисто нова операционна система. Голяма част от по-важните приложения са налични за новата операционна система. На презентацията се спомена и за наличие на Skype, но не бе направено демо – възможно е, все още да не е готово. За феновете на Skype – Skype ще има.

    И като за последно. BlackBerry си имат нов криейтив директор – Алиша Кийс. Избрана е, защото вярва в продуктите на канадците и използваната технология. Да им е честита!